Gizella
9 °C
15 °C

Minden körzetben egy jelölt áll majd a fideszesekkel szemben Pécsen

2019.04.03. 13:06

Pécs 18 egyéni körzetében egy-egy közös képviselőjelöltet indítanak az ellenzéki pártok az októberi önkormányzati választáson, jelentették be az együttműködésben részt vevő DK, MSZP, LMP, Jobbik és Momentum tisztségviselői

Az MTI tudósítása szerint Kunszt Márta, a Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselője közölte: a körzetenkénti egy-egy önkormányzati képviselőjelölt állításának ügyében a pártok "koordinálni" fognak egymással. Fogarasi Gábor, a Jobbik önkormányzati képviselője azt mondta:

az érintett pártok egyetértenek a város érdeke szempontjából legfontosabb célok és elképzelések tekintetében, ezek mentén jött létre ez az együttműködés.

Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke, parlamenti frakcióvezetője hangsúlyozta: pécsi illetőségűként személyesen is mindent megtesz azért, hogy az idei önkormányzati választáson megbukjon a Fidesz a megyeszékhelyen. Szerinte a Fidesz csaknem tíz éve tartó városvezetésének legsúlyosabb következménye, hogy 13 ezer ember volt kénytelen elmenni a baranyai megyeszékhelyről megélhetési problémák miatt. A Fidesz bukásának biztosítása érdekében az LMP is hajlandó választókerületi szintű koordinációra más ellenzéki pártokkal, mondta, hozzátéve, hogy pártja "részvételi programalkotási folyamatot indít".

Gulyás Emil, az MSZP önkormányzati képviselője jelezte: az ellenzéki pártok pécsi vezetői abban is megállapodtak, hogy megteremtik a szavazatmaximalizálás feltételeit. Ha ez létrejön, nagy valószínűséggel győzni fog az ellenzék Pécsen, fogalmazott. Péderi Tamás, a Momentum pécsi elnöke közölte, leginkább a fiatalokat érinti "Pécs rossz városvezetése", ezért egyik elsődleges céljuk e korosztály megszólítása, a közéletbe való bevonása, "valós alternatíva" felmutatása.

A lehetséges közös polgármesterjelöltre vonatkozó kérdésre válaszolva Keresztes László Lóránt azt mondta:

pártjuk részéről ez még nyitott ügy, de szerinte szükség van olyan jelöltre, aki valamennyi ellenzéki párt támogatását bírja.

Az LMP-s politikus egyetért a független – ám a Párbeszéd parlamenti frakciójában ülő – Mellár Tamással abban, hogy az ellenzéki jelöltek "transzparens eljárásban" tegyék világossá programjukat és városvezetési elveiket.

Gulyás Emil közölte: az MSZP, a DK és a Momentum továbbra is Péterffy Attila, a Főtáv Zrt. műszaki, fejlesztési és karbantartási igazgatójának jelöltségét támogatja a pécsi polgármesteri posztra. Hozzátette, bíznak abban, hogy jelöltjük megkapja majd a többi párt támogatását is.