A ferencvárosi Fidesz nagyvonalúan bánik a helyi MSZP-vel, törvénymódosítás után a parlament fizeti az irodájukat

2019.04.04. 12:28 Módosítva: 2019.04.04. 14:31

Két éven át törvényellenesen, ingyenesen bocsátott egy irodahelyiséget a ferencvárosi önkormányzat az MSZP számára. Ez a ferencvárosi polgármester, Bácskai János és  Baranyi Krisztina ellenzéki képviselő közötti levélváltásból derült ki, írja a 444.hu. Baranyi ugyanis irodát szeretett volna igényelni az önkormányzattól, ahogy arra például a helyi MSZP-nek is lehetősége van, kiderült, egy régi ügylet eredményeképpen a szocialistáknak két évtizeden keresztül nem kellett sem bérleti díjat, sem rezsit fizetniük a 101 négyzetméteres irodáért. A szocialista párt kerületi szervezete ugyanis az MSZMP utódpártjaként 1997-ben lemondott a kerületben lévő pártházról, aminek ellenértékeként határozatlan időre megkapta az irodát.

2014-ben azonban úgy változott a törvény, hogy az önkormányzatok nem segíthetik tovább a pártokat például azzal sem, hogy olcsón vagy ingyenesen biztosítanak számukra irodát. A kerület azonban két évig „nem vette észre”, hogy a megváltozott jogszabályi környezetben már piaci áron kellene kiadnia a helyiséget, és továbbra sem kért bérleti díjat.

Az irodát ezután előbb Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő kezdte bérelni, majd Molnár Zsolttal kötöttek szerződést, így országgyűlési képviselőként helyettük az Országgyűlés Hivatala kezdett fizetni a bérleményért, utóbb 107 500 forintot. Az irodát azonban nem a képviselők használták, hanem használatra átadtak azt a helyi szocialistáknak, miközben a rezsit továbbra is az önkormányzat fizeti. Az is a történethez tartozik, hogy az önkormányzat ugyanazzal a lendülettel elutasította Baranyi irodai igényét.

A kerületet az ügyben megkérdezte a 444.hu, az önkormányzat válaszát szó szerint muszáj közölnünk: „Ferencváros Önkormányzata a továbbiakban nem kíván asszisztálni a 444.hu tényfeltárásnak álcázott álhírgyártásához, alternatív valóságépítéséhez. Az elkövetkező időszakban munkájukat azzal segítjük, hogy megkíméljük Önöket a sajtókérdések megírásának nehézségeitől. Minden beérkező újságírói kérdésüket spamnek tekintjük.”