Gyurcsányék az orosz titkosszolgálattal világították át a magyar NBH-t

2019.04.04. 08:27 Módosítva: 2019.04.04. 11:13

A Legfőbb Ügyészség megszüntette a Gyurcsány-kormány volt titkosszolgálati vezetői ügyében indított nyomozásban felmerült adatok titkosítását, és ahogy a Magyar Nemzet írja, közzétette a vádirati tényállás kivonatát, valamint a történtek miatt folyamatban volt bírósági eljárásban hozott döntés lényegét.

Az ügy érdekesebb annál, mint ahogy elsőre hangzik, ugyanis ezekből az iratokból kiderült, hogy a kémkedés és bűnpártolás miatt megvádolt Szilvásy György volt titokminiszter, Galambos Lajos és Laborcz Sándor, volt NBH-s főigazgatók valamint a Zömök nevű biztonsági cég vezetője elősegítették, hogy orosz hátterű titkosügynökök magyar titkosszolgálati munkatársakat világíthassanak át.

Teljes talány, hogy miután Szilvásy és Galambos megbeszélést folytattak a Parlamentben az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat helyettes vezetőjével, és az "felajánlotta", hogy saját szakemberei poligráfos átvilágítással magyar titkosügynököket ellenőrizzenek, miként döntöttek végül úgy, hogy helyt adnak a felajánlásnak. Így történt, hogy Szilvásy jóváhagyásával bolgár pszichológusnak álcázott fedett ügynökök 16, a magyar NBH állományába tartozó tisztet világíthattak át, ezzel a vádirat szerint veszélyeztetve Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolatát.

A lap szerint Szilvásynak tudnia kellett, hogy ez az átvilágítás hírszerző tevékenységet jelent. A két fedett ügynököt a Zömök Kft. tulajdonosa, Püski László kísérte. Aztán a fedett ügynökök úgy jutottak be az NBH épületébe, hogy arról nem készült dokumentáció, a poligráfos vizsgálatot is az idegen ügynökök irányították tolmácsok segítségével.

Az NBH szakpszichológusa többször jelezte Galambosnak, hogy a vizsgálat menete eltér az előzetesen leegyeztetettől, azonban a főigazgató utasította őket, hogy az oroszok irányításával folytatódjon.

Galambost ezután leváltották, utóda, Laborcz jelentést tett az incidensről Szilvásynak, de nem tettek feljelentést, ugyanakkor az új főigazgató Galambossal kapcsolatban megállapította, hogy  tevékenysége súlyos károkat okozott a magyar-amerikai kapcsolatokban, kapcsolata az oroszokkal tényszerű, az információk kiszivárogtatása pedig bizonyított.

A többször is bíróság előtt tárgyalt ügyben legutóbb a Kúria - helybenhagyva egy korábbi első fokú ítéletet - a vádlottakat felmentette.

Cikkünk megjelenése után Szilvásy György levelet írt nekem, és azt mondta, szerinte nem volt olyan találkozó, amelyen ő, Galambos és az orosz SZFB tisztje megbeszélést folytattak volna a Parlamentben.