Így változik az autós közlekedés a 3-as metró felújításának második szakasza miatt

B RKL20190309056
2019.04.04. 16:35

Az M3-as metró április 6-tól Dél-Pesten folytatódó felújítása miatt az autósoknak is számos forgalmi változásra kell felkészülni, írja a BKK. A cég össze is szedte, mire kell figyelni: elsősorban az Üllői úton, az M5-ös autópálya bevezető szakaszán és a Gyáli úton, valamint a Népliget, a Nagyvárad tér és a Közvágóhíd térségében. Azt írják:

A közúti forgalmirend-változásokat április 6-ig, a dél-pesti metrópótlás kezdetéig minden érintett területen kiépítik. Az új és a meghosszabbított autóbuszsávok kialakítása április 5-én, pénteken 18 óráig szintén megtörténik; egészen addig továbbra is minden sávon közlekedhetnek az autósok, péntek estétől azonban tilos ráhajtaniuk a buszsávokra.

Az alábbiakban részletesen is ismertetett forgalmirend-módosítások – az Üllői úti és a Vak Bottyán utcaiak kivételével – jellemzően nem jelentenek hátrányt a közúti forgalom számára; a létesülő új autóbuszsávokat a meglévő forgalmi sávok mellett, esetenként a kanyarodó sávok felhasználásával alakítják ki. A kanyarodásra felkészülés céljából a buszsávok a KRESZ előírásai szerint továbbra is igénybe vehetők. A Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ a Dél-Pesten élők és az ott közlekedők türelmét kéri a felújítás idejére.

Változások az Üllői úton és környezetében

Autóbuszsávot alakítanak ki

- az Üllői úton a Ferihegyi gyorsforgalmi út felüljárójának alja és a népligeti Borbás Vince sétány között mind a belváros felé, mind kifelé vezető útpályán. Így ezen a szakaszon a közúti forgalom számára irányonként két sáv lesz járható.

- az Üllői út Könyves Kálmán körút és Nagyvárad tér közötti szakaszán mind a belváros felé, mind a kifelé vezető útpályán.

További változások a forgalmi rendben:

- Az Üllői úton a Nagyvárad téri csomópontban fordulnak majd vissza az M3-as metrót pótló autóbuszok. Annak érdekében, hogy a buszok vissza tudjanak fordulni, az Üllői útról a Haller utca felé a jelenlegi kettő helyett csak egy sávon lehet majd balra kanyarodni. Érdemes lesz használni a Haller utcai kereszteződést megelőző, Vágóhíd utcai csomópontot is, ahol szintén lehetséges az Üllői útról balra kanyarodni.

- A Nagyvárad tér déli részén, az Albert Flórián úton és a Vágóhíd utca végében buszmegállókat létesítettek. Azok használhatósága érdekében változik a Vágóhíd utca végének forgalmi rendje: onnan nem lehet majd balra, az Albert Flórián útra bekanyarodni. Ajánlott kerülőút az Üllői út–Könyves Kálmán körút–Albert Flórián út útvonal.

- Az Üllői út és az Ecseri út csomópontjában a Ceglédi út felől az Üllői útra jobbra kanyarodó járművek, illetve az Üllői úton a belváros felé tartók közé fizikai elválasztás létesül, hogy a két irány részben egy időben haladhasson át a csomóponton. Ezáltal növelhető az Üllői úton a szabadjelzés idejének hossza, egyúttal enyhíthető a kevesebb sávszám miatti csökkenő forgalomáteresztő képesség. A fizikai elválasztás miatt a benzinkút, illetve a mögötte található élelmiszerüzlet és a telephelyek csak a Balkán utca felől lesznek elérhetők.

- Az Üllői útról a Kőér utca felé vezető két balra kanyarodó sáv közül a külső buszsáv lesz, ahonnan csak a metrópótló buszok kanyarodhatnak a Kőér utcába. (A belső balra kanyarodó sávból továbbra is lehetőség lesz a Kőér utcába kanyarodni.)

- Lezárják a kispesti Vak Bottyán utcát a Lehel utca és a Határ úti metróállomás között az átmenő forgalom elől, mert azon a szakaszon csak a metrópótló buszok haladhatnak. A Kőér utca és a Ferihegyi gyorsforgalmi út közötti kapcsolat továbbra is megmarad a Vak Bottyán utca végén.

A Nagyvárad tér közelében található kórházak megközelítése:

- A Szent László Kórház megközelítése a Vágóhíd utca említett korlátozása kapcsán azok számára változik, akik az Üllői útról érkeznek az intézményhez. Nekik érdemes az Üllői útról a Könyves Kálmán körútra, a Rákóczi híd irányába kanyarodni, majd a Könyves Kálmán körútról az Albert Flórián útra, amelyen keresztül a kórház továbbra is elérhető. A Soroksári útról érkezők továbbra is a megszokott módon, a Vágóhíd utcán keresztül közelíthetik meg a Szent László Kórházat.

- A Heim Pál Gyermekkórház továbbra is változatlanul megközelíthető. A kórház Üllői úti bejáratai előtt buszsáv húzódik, ezért kérjük, hogy itt is fokozott figyelemmel közlekedjenek, és csak a kijelölt parkolóhelyeket vegyék igénybe.

- Frissítés: ahogy egy olvasónk észrevette, a Népligetbe se lehet behajtani az Üllői útról az Elnök utca felé (és az útvonal természetesen visszafelé sem működik).

Változások a X., a XVIII., a XIX. és a XX. kerületben

Új, illetve meghosszabbított autóbuszsávok:

- Meghosszabbítják a Határ útig a már meglévő buszsávot a Soroksári úton a városközpont felé vezető irányba.

- Meghosszabbítják a városhatárig az M5-ös autópálya bevezető szakaszán a belváros irányú útpályán húzódó autóbuszsávot.

- Meghosszabbítják a már meglévő autóbuszsávot Kőbányán a Vajda Péter utcában a belváros irányú útpályán: a közösségi közlekedési járatok már a vasúti felüljárótól kezdődően buszsávon haladhatnak végig egészen a Könyves Kálmán körútig.

Borítókép: Az Üllői út forgalma egy metrópótló autóbusszal a Pöttyös utca környékén. MTVA/Bizományosi: Róka László