Edina
0 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Ha négy gyereket nevelsz és megrokkansz, ne számíts az államra

414141 102271536571120 1703433230 o
2019.04.04. 16:22 Módosítva: 2019.04.04. 18:13

Háromezer-háromszáz megosztásnál, majdnem ugyanennyi lájknál, dühös, sírós reakciónál jár egy nagyúti férfi, Molnár Zsolt csütörtöki Facebook-posztja, amelyben felesége, a négy gyermeküket főállású anyaként nevelő Zsuzsanna kálváriáját írja le.

A poszt lényege, hogy a négy gyereket főállású anyaként nevelőt nő látásvesztés miatt 87 százalékban rokkant lett, de 

egy fillért sem kaphat az államtól. 

„Álmomban nem gondoltam volna, hogy ennyi embert érdekel majd a poszt. Csak ki akartam írni magamból, azt gondoltam, családban hárman négyen osztják majd meg”, mondta az Indexnek Zsolt és párja, Zsuzsa. Azt mondták, az ügyükben nincs reményük méltányosságra, lapunknak azért nyilatkoztak, hogy hátha ezzel is segítenek tájékozódni olyanoknak, akik hasonló cipőben járnak.

Zsuzsanna látása tavaly év elején kezdett el rohamosan romlani. Orvoshoz ment vele, két hónap volt, mire bejutott egy CT-re. A lelettel visszament a szemészhez, aki nem árulta el nekik, mi van a papíron, majd a háziorvos írt egy sürgősségi MRI-beutalót a neurológiára. Másfél hét volt, mire azt megcsinálták, aztán Zsuzsa már ment is az idegsebészhez.

Kiderült ugyanis, hogy jóindulatú agydaganata van, ami nyomja a látóideget.

Mire eltávolították a daganatot, addigra a látóidegek elhaltak. Sem műtéttel, sem gyógyszerrel nem lehet visszafordítani a dolgot. 87 százalékos rokkantnak minősítették őt, illetve most már fordítva mondják, 13 százalékos egészségi fokú lett.

A következő nagy pofon pár napja, április elsején érte őket. Ekkor jött meg a papír, hogy mennyi a rokkantellátása.

Nulla forint. 

Molnár Zsolt és felesége, Posztós Zsuzsanna az agyműtét után a kórházban.
Molnár Zsolt és felesége, Posztós Zsuzsanna az agyműtét után a kórházban.
Fotó: Posztósné Bogyó Erika / Facebook

Hogy miért? Mert Zsuzsanna négy gyermeket nevel, 2004 óta otthon van, és hiába vonták le a járulékokat az állami pénzekből (gyes, gyet), az ebbe nem számít bele. Itt a munkaviszony számít(ana).

Az OEP felé biztosítva vagyok, az orvosok ellátnak, de amikor a NAV rendszeréből lekérték, hogy mennyi fizetésem volt, akkor kijött, hogy nulla forint, semmi SZJA-t nem fizettem, így nem jár pénz nekem

– magyarázta Zsuzsanna.

A nőnek egyébként 2004 februárjában volt utoljára munkahelye, utána várandós lett az első gyerekével. 2004 augusztusától gyesen volt, 2006 januárjában megszületett a második gyerekük. 2009. január elején lejárt a gyes, ez pár hét szünetet jelentett, majd 19-én megszületett a harmadik, 2011 novemberében pedig a negyedik gyermekük. Vele négy évig járt a gyes egy tartós betegség miatt, így lett végül 2015-től főállású, négygyerekes anya.

Amikor most megkapták az értesítést, hogy nem jár pénz, utánaolvastak a jogszabályoknak, de nem bukkantak semmi biztatóra, mondta Zsolt. „Találtunk egy olyan esetet, hogy valakinek gyesen változott meg a munkaképessége, ott a Kúria utasította el az igényüket, mondván, nem munkaviszony a gyes”, magyarázta a férfi.

A kormányhivatalt is felhívták, ott is azt mondták, hogy ez van, nem tudnak fellebbezni, pontosabban a rokkantsági fok miatt tudnának, de az meg teljesen mindegy, hány százalék, nem jár pénz. Az egyetlen szerencséjük, hogy a férfinak biztos munkahelye van.

„A méltányosság kizárva, ez ennyi, itt vége”, mondta Zsolt. Fogyatékossági járadékot kapnak, 27500 forintot, azt még ki kell deríteniük, hogy ebben benne van-e a tb, vagy azt külön be kell fizeti még. Zsuzsanna majd egyszer öregségi nyugdíjat kaphat, jelen állás szerint 28500 forintot. De az még nagyon messze van.

A nő most 38 éves.

(Borítókép: Molnár Zsolt és felesége, Zsuzsanna egyik gyermekükkel 2012-ben. Fotó: Zsolt Molnár / Facebook)