Letöltendőről felfüggesztettre változtatták a Tomcat-féle "tolvajkergetők" büntetését

2019.04.04. 12:58 Módosítva: 2019.04.04. 13:00

Jogerősen ítéletet hirdetett a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön abban a perben, amelyben egy magát tolvajkergetőnek nevező csoport négy tagját vádolták, mert brutálisan megvertek egy bringalopással vádolt férfit.

A vádirat szerint 2015 áprilisában a kerékpártolvajok ellen alakult szervezet tagjai csaliként a Széna téren hagytak egy nagy értékű kerékpárt, amikor azt ellopták, a négy vádlott a tolvaj után eredt. Napokkal később sikerült megtalálniuk egy embert, akinek szerintük köze volt a lopáshoz. Az elsőrendű vádlott ekkor többször provokálta a tolvajt, előbb szóban, majd pofon ütötte. Amikor a tolvaj visszatámadt, ketten lefogták a fiatalembert, felsőtestét előredöntötték, P. pedig acélbetétes bakancsával "egyszer, közepes erővel fejbe rúgta a sértettet", írja az MTI.

Az ügyészség önbíráskodás miatt emelt vádat, a vádlottak tagadták bűnösségüket. A Tomcatként ismert P. Tamás első fokon letöltendő börtönt kapott, most a bíróság a 2 éves börtönt másfél év, négy évre felfüggesztettre módosította, a másik három vádlott esetében pedig a felfüggesztett szabadságvesztés helyett a büntetés kiszabását 2 év próbaidőre elhalasztotta.

A bíró szóbeli indoklásában azt mondta, hogy ami történt, az a biciklitolvaj vonatkozásában "messze nem nevezhető tettenérésnek", sokkal inkább arról van szó, hogy a tolvajkergetők egy konkrét esetben megkísérelték igazolni gyanújukat. Továbbá nem merülhet fel a védelem által emlegetett jogos védelem, hisz P. Tamás provokálta a sértettet, és ez vezetett a verekedéshez.

A vádlottak már a rúgás előtt hívták a rendőröket, utána pedig tőlük telhetően megpróbálták elhárítani tettük következményeit, ellátták a sérültet és hívták a mentőket. Az MTI szerint P. Tamás a büntetőper tárgyalásain nem jelent meg, ismeretlen helyen tartózkodik, már az első fokú ítéletet is a távollétében hirdették ki, ellene több elfogatóparancs van érvényben. A tábla tanácselnöke közölte, hogy az enyhítés nyomán haladéktalanul intézkedik az elfogatóparancsok visszavonásáról.

Az eset kapcsán egy másik eljárásban a megvert fiatalembert is felelősségre vonták a bicikli ellopása miatt. Ráadásul egy harmadik eljárásban elmarasztaltak egy rendőrt is, aki elmulasztotta az intézkedést, mikor a verekedés előtt értesítették a tolvajkergetők.