Egymilliárdot ad Orbán a szír katolikusoknak, hogy csökkenjen a migrációs nyomás

2019.04.04. 11:07 Módosítva: 2019.04.04. 11:08

A Hungary Helps Program keretében a magyar kormány 1,1 milliárd forint odaítéléséről döntött a szíriai görögkatolikus egyháznak. Az Orbán Viktor kormányfő aláírásával megjelent rendelet szerint a pénz egy részét a szíriai Melkita Görögkatolikus Egyház kapja, harmadát pedig a szíriai homszi lakások lakhatóvá tételére fordítják.

A rendelet szerint „a kormány egyetért a szülőföldjük térségében maradt közel-keleti keresztény és más közösségek megsegítésével, a térségből kiinduló migráció megelőzésével, amely célnak részét képezi a Közel-Keleten menekültként élő emberek hazatérését segítő programok hatékonyságának, működőképességének a biztosítása”.

A kormány szerint mindezen célok egyik letéteményese a szíriai Melkita Görögkatolikus Egyház, amelynek „humanitárius projektjei (Riaya Iskola újjáépítése, homszi lakások lakhatóvá tétele)

elősegítik a háború sújtotta szíriai lakosság hazatérését és helyben maradását, csökkentve ezzel az Európára nehezedő migrációs nyomást”.

Minderre összességében 1 119 000 000 forintot biztosítanak a költségvetés üldözött keresztények segítésének feladatai jogcímcsoport és az Intervenciós Támogatási Keret jogcím javára.