A Miniszterelnökség államtitkára elkezdett vészharangokat kongatni az Európai Unióért

2019.04.05. 19:44

Választásokhoz közeledve a politikusok rendszerint feljebb csavarják a hangerőt, hogy fokozzák a hangulatot a nyugalmi időszakhoz képest. Most sincs ez másképp, Orbán Balázs, a Miniszterelnökség stratégiai és parlamenti államtitkára Az uniós jurisztokrácia hatalmi szerkezete és az EP-választás című konferencián tett erős kijelentéseket. 

Orbán szerint az Európai Unió egy trilemmával néz szembe. Szerinte a jogállamiság, az emberi jogok és a demokrácia, három olyan elv, amely nélkül egy alapdokumentum alá szervezett nemzetközi közösség nem élhet meg, viszont ha egyszerre és abszolút módon akarnak megfelelni a három elv követelményének, abból nagy baj lehet. 

Az ilyen rendszer, ami erre a három elvnek az összességére épül, össze fog omlani. Az Európai Unió pontosan ebbe az irányba halad jelen pillanatban

- fogalmazott Orbán Balázs, aki szerint "el kell kezdeni kongatni a vészharangokat". 

Orbán szerint, azt látni az unióval összefüggő vitákban, hogy nem tudni mi a jogállamiság európai fogalma, nem lehet meghatározni egy objektív módszer alapján, ezért nem tudjuk ezt egy egységes módon kikényszeríteni a tagállamokon keresztül.

Az emberi jogokkal kapcsolatban is hasonló a helyzet, az alapjogok "abszolutizálása, túlpörgetése" végső soron aláássa azt a jogvédő rendszert, amely az eredeti, első generációs alapjogok és szabadságjog védelmére épült ki. Továbbá az elmúlt évtizedekben az európai demokrácia kiépítésére tett kísérletek mind ellenkező hatást értek el, több példa is azt mutatja, hogy

Orbán Balázs szerint a demokrácia védelmére hivatkozva valójában a demokráciának az aláásása történik.