300 hektár nád égett le Fonyódon, az összes hüllő elpusztult

2019.04.05. 18:35 Módosítva: 2019.04.06. 20:40

Több száz hektáros területen égett le a nádas Fonyódnál, a Turul utca és az M7-es autópálya közötti szakaszon. A tűzről csütörtök délután kaptak jelzést először a tűzoltók, és péntek délutánra oltották el teljesen. Az Időkép.hu-n szomorú képeket tettek közzé arról, hogy mi maradt a tűz után. 

A tűz okát egyelőre vizsgálják. A rendkívüli szárazság miatt az aljnövényzetben sem volt már nedvesség, itt akár egy üvegszilánk is elegendő napfényt tudott fókuszálni ahhoz, hogy lángra lobbanjon a nád. A katasztrófavédelem szerint volt szeméthalom is az egyébként védett területen. Az emberi gondatlanságot sem lehet kizárni – ehhez egy eldobott csikk is elég –, de találgatni még korai. A vizsgálat határideje 60 nap, de ennél hamarabb is születhet eredmény.

Az ATV-nek nyilatkozott Rozner György, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park tájegységvezetője, aki szerint a várostól délre található, úgynevezett Nagyberek európai védelem alatt álló terület pusztult el. A tűzben több tíz- vagy százezres nagyságrendben pusztulhattak el az itt élő béka, mocsári teknős, illetve vízisikló, kockás sikló állomány tagjai. 

Azt mondta, a földön fészkelő madarakat nem érte helyrehozhatatlan kár, mert még egy-két kivétellel nem kezdődött meg a költési időszak. Rozner szerint 300 hektár égett le a térképes vizsgálatok alapján.  

Elszenesedett fák, tövig égett bokrok maradtak a tűz után, az RTL Klub híradójának nyilatkozó szakértő szerint legalább 4-5 év kell, mire helyreáll majd itt a természet. 

A katasztrófavédelem szerint ötven tűzoltó dolgozott megfeszített munkával majdnem 24 órán át a lángok megfékezésén. A csütörtök délutáni riasztást követően a marcali, a siófoki és a keszthelyi hivatásos, illetve a balatonboglári önkormányzati tűzoltók érkeztek a helyszínre, amit csak gyalogosan lehetett megközelíteni. Az oltásról videót is közöltek a tűzoltók:

Szikracsapókkal kezdték meg az oltást több különböző helyszínen, több oldalról támadva a tüzet. A munkálatokat a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította.

A szeles időjárás folyamatosan nehezítette a lángok oltását, ezért az éjszaka során a tűzoltásvezető elrendelte a kaposvári hivatásos egységek riasztását. Buzsákról, Fonyódról és Somogyszentpálról pedig önkéntes tűzoltók is érkeztek a helyszínre.

Az egységek ellentüzet gyújtottak, ezzel sikerült megakadályozni, hogy a tűz átterjedjen egy még nagyobb területre. A tűzoltók péntek kora reggelre négy vízsugárral előbb körülhatárolták a tüzet, majd délutánra eloltották a lángokat.