Gyurcsány titokminisztere: Ez még mindig nem az igazság

2019.04.06. 06:55

"Az igazsággal még ma sem szembesülhet a közvélemény, miután az ügyészség nyilvánosságra hozta a vádiratát", írta az Indexnek Szilvásy György a "Gyurcsányék az orosz titkosszolgálattal világították át a magyar NBH-t" című hírre reagálva.  A Gyurcsány-kormány egykori titokminisztere szerint az ügyben kezdettől fogva "a legvadabb állításokat szivárogtatták ki a hatóságok", a vádlottak pedig eközben a titkosítás miatt nem tudták nyilvánosan megvédeni magukat.

Szilvásy szerint az ügyészség verziója nem több, mint a vádhatóság véleménye, "állítások szerepelnek benne, de nem tények", és

három, egymástól teljesen független bírói szint ítélt úgy a bizonyítási eljárás után és alapján, hogy a vádirati tényállítások, vagy a belőlük levont következtetések hamisak.

A volt miniszter felsorolása szerint nem igaz, hogy 

  • bármilyen egyeztetésen vagy találkozón utasítást adott volna hazugságvizsgálat elvégzésére,
  • illetéktelen kiszivárogtatás miatt aggódott volna 2007 elején,
  • bármiféle hírszerző tevékenységről lett volna tudomása,
  • kémkedés gyanújáról kapott információt 2007 végén, és mégsem tettem feljelentést, illetve utasította a főigazgatót, hogy ő se tegyen.
  • az NBH működéséről, vezető beosztású tisztjeiről bármilyen érzékeny információ illetéktelen kezekbe került volna, és hogy hírszerző tevékenység, kémkedés történt volna bárki részéről.

Szilvásy azt írta, az NBH épületében az oroszok tevékenysége és mozgása mindvégig szigorúan ellenőrzött volt, a belső szabályoknak megfelelt. A konkrét vizsgálatokat nem oroszok, hanem a magyar szakemberek végezték, az oroszoknak semmiféle intézkedési, beavatkozási lehetőségük nem volt. 

"Az sem derül ki a vádiratból, hogy – szakmai furcsaságai miatt – ezt az egész hazugságvizsgálattal összefüggő ügyet mi vizsgáltattuk ki 2007 közepén, második felében, amikor Laborc Sándor váltotta Galambos Lajost, és információkat kapott a lebonyolításról. A büntetőeljárásban tárgyalt, az ügyészség által prezentált valamennyi tényt és bizonyítékot az irányításom alatt tevékenykedő megbízott főigazgató, Laborc Sándor vezetésével folyó belső vizsgálat tárta fel", írta.

Szilvásy emlékeztet, hogy a vizsgálatban részt vevő szakemberek véleménye megegyezett abban, hogy a volt főigazgató súlyos szakmai hibákat vétett, de bűncselekmény gyanúja nem merült fel. Ezt igazolta a Kaposvári Törvényszék, a Fővárosi Ítélőtábla és a Kúria felmentő ítéletében kifejezett és megindokolt álláspontja.

A volt titokminiszter emlékeztet, hogy ő 2011-ben, a meggyanúsítása után kezdeményezte a titkos papírok minősítésének feloldását, de azt akkor megtagadták. Írását Szilvásy azzal zárta, hogy minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy a jogerős ítélet megállapításait, indoklását, a fontos tanúk vallomásait, a vádlottak védekezését is megismerhesse a közvélemény, "ne csak a vád feltevéseit, amelyek a bírósági vizsgálaton elbuktak".