Alajos, Leila
20 °C
36 °C

11 év után szabadulhatnak a kaposvári diákgyilkosság elkövetői

2019.04.08. 19:54

Feltételes szabadlábra helyezhetik 11 év után a brutális kaposvári diákgyilkosság elkövetőit. K Mihály és V. Dávid még gimnazista korukban elcsalták egy volt barátjukat, Sz. Józsefet egy tóhoz, ahol brutálisan összeverték, majd a vízbe fojtottak. Bár a fiú halálát hivatalosan fulladás okozta, a szakértők szerint a vésővel okozott több mint tucatnyi sérülésebe is belehalt volna. 

A24.hu cikke hétfői szerint a két elkövető feltételes szabadságra bocsátására a Szombathelyi Országos Bv Intézet tett előterjesztést tavaly szeptemberben. A bíróság szeptemberben és novemberben is meghallgatta a két férfit, és igazságügyi pszichológus bevonásával elmeszakértői bizonyítást, valamint pártfogó felügyelői vélemény készítését rendelte el. 

Ezekből kiderült, hogy mind a ketten több éve dolgoznak, és leérettségiztek. A szülők által indított kártérítési perben 8 millió forint kártérítésre ítélték őket, amit kifizettek. Az igazságügyi pszichiátriai szakértő szerint a személyiségszerkezetük pozitív irányba változott, agressziót a vizsgálat nem jelzett. A szakvélemény szerint mind a ketten a társadalomba való visszailleszkedésre törekszenek. 

A lap korábbi riportjában megszólalt Bodó László, a fiú utáni kutatás egyik irányítója, aki a Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület parancsnoka. 

A mai napig nem tudom elhinni, hogy két fiatalkorú ilyen kegyetlenül képes kioltani egy másik fiatalkorú életét. Azok a helyszínen talált nyomok, és test egy életre beleégett az ember retinájába.

A parancsnok, aki a akkor laptól értesült a két 28 éves férfi szabadulásáról, a mai napig tartja az áldozat szüleivel a kapcsolatot. Ők az egyetlen fiúkat veszítették el, aki nehezen jött össze nekik. A tettesek szabadulásának hírére akkor így reagált: 

Az élet fogja majd eldönteni, hogy alkalmasak-e arra, hogy kiengedjék őket. Hogy az a bő tíz év, amit bent töltöttek, elég tanulsággal szolgált-e a számukra ahhoz, hogy valóban megváltozzanak. Remélem, hogy jó irányba sikerült terelni az életüket a börtönévek alatt.

A két fiatal a jó magaviseletének köszönheti korábbi szabadulását. Közel 11 év alatt egyetlen fegyelmit sem kaptak. Egy volt rabtárs szerint Mihály a festészetbe és a vallásba menekült, részt vett a börtön kápolnájának felújításában is, és segédlelkészhez hasonló pozícióba került. Az ő tervei között az szerepel, hogy munkával megkeresi a tandíjra való pénzt, arról azonban nem beszélt, hogy pontosan milyen területen akarja képezni magát. Dávid konyhai kisegítőként dolgozik, zöldségeket pucol, és edényeket mosogat, ő gépészmérnökként szeretne tanulni.

A két fiút mindvégig rendszeresen látogatták hozzátartozóik, és rendszeresen tartották velük a kapcsolatot, aminek a bíróság döntésében nagy szerepe volt. Az ügyész mind a kettő végzéssel szemben fellebbezett, ezért végleges döntést a másodfokú bíróság fog hozni. Addig a diáktársukkal végző két férfi rács mögött marad.