Schmidt Mária: Németországban középkori állapotok vannak

2019.04.08. 17:14 Módosítva: 2019.04.08. 18:27

Vannak mondatok vagy kijelentések, amelyek előtt eléggé tanácstalanul áll az ember, mert a gazdájának akaratán belül vagy kívül, többféle értelmezése is lehet. Ma Schmidt Mária emlékezésmágus lepett meg minket egy kusza gondolattal, amit többünk szerint is szárnyas ablak módjára hagyott tárva nyitva. Az interjúra a 444 figyelt fel, és az InfoRádió Aréna című műsorában hangzott el a következőképpen: 

A gazdasági erőnek párosulnia kell technológiai és innovációs erővel. Most ugye az előtt a kérdés előtt áll Németország, hogy az 5G technológiát megveszi-e a Huaweitől, vagy pedig nem veszi meg. Ha megveszi, az Amerikai Egyesült Államokkal konfliktusba kerül, ha nem veszi meg, ott nincs wifi meg internet Németországban, mert nagyon le vannak maradva, ott középkori állapotok vannak ebből a szempontból, és ők meg nem fejlesztették ki. Tehát akkor? Technológia. Úgy néz ki, hogy bizonyos dolgokban Kína már technológiailag is előttünk jár. Ez nem marad következmények nélkül.

Az értelmezésben ott kavarodik meg az ember, hogy felvázol egy lehetőséget, hogy ha megveszi a technológiát, akkor konfliktusba kerül az Egyesült Államokkal. Ha nem veszi meg, akkor pedig le lesz maradva, de közben annyira belelendül a felvázolásba, hogy joggal lehet úgy értelmezni, hogy egy gyors váltással már a jelenről beszél, és azt gondolja, hogy Németországban középkori állapotok vannak. 

Ön szerint mire gondolt Schmidt Mária?