Paulina
20 °C
35 °C

Egészen más hangnemet üt meg a kormány a CEU-val kapcsolatban

2019.04.09. 09:14

A kormány még 2017 márciusában indított támadást a Soros György által alapított CEU (Central European University) ellen, azzal az első pillanattól kezdve nem túl hihető magyarázattal, miszerint rendezni kell a csalással, átveréssel működő külföldi egyetemek sorát. Aztán Lázár János egy őszintébb pillanatában csak elárulta, hogy az egyetem megtámadásának oka: Soros György.

Az egyetemet, ahol több fideszes is diplomát szerzett, többek között Kovács Zoltán volt kormányszóvivő, akkor még CEU-nak hívták, ám a kampány miatt már csak Soros-egyetemnek. Azóta azonban sok minden történt: a Fidesz néppárti tagsága is felfüggesztődött, a Néppárt csúcsjelöltje, Manfred Weber pedig amolyan ultimátumszerűen jelezte Orbánéknak, hogy a CEU-ügyet meg kellene oldani.

Weber budapesti látogatásának egyik célja részben az volt, hogy Orbánnal meg tudják beszélni, hogyan biztosítható, hogy a CEU amerikai akkreditációjú intézményként tudjon működni Magyarországon. Elő is állt egy ötlettel: Bajorország szeretne részt venni az egyetem tanszékeinek finanszírozásában.

A 24.hu azt írja: az egyetem rektora a Klubrádiónak elmondta, hogy az Európai Néppárt három bölcse – akik a Fidesz felfüggesztése alatt vizsgálják a pártot – velük felvette a kapcsolatot. Hozzátette, hogy szerinte a CEU marad, még ha garanciát nem is kaptak az Orbán-kormánytól.

A 444.hu pedig arról ír, Szél Bernadett írásbeli kérdésére – „Kap-e jogi garanciát a CEU arra, hogy Magyarországon maradhasson?” – Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára válaszolt, amelyben azt írta:

A Müncheni Műszaki Egyetem részvétele a magyar felsőoktatásban a CEU-val való együttműködés keretében semmilyen akadályba nem ütközik, a két egyetem együttműködése során a bajor és a magyar felsőoktatási szabályokkal, valamint az európai gyakorlattal összhangban dönthet a kutatói és oktatói kínálatának kialakításáról. A Kormány Bajorország részvételét olyan bizalomerősítő lépésnek tekinti, amelynek nyomán kész megvizsgálni az Egyesült Államokban, Németországban és Magyarországon egyaránt elismert diplomák kiadásának lehetőségét

A Soros-egyetem ismét CEU, az Egyesült Államokban és Magyarországon is elismert diplomák kiadásának a lehetőségét pedig már kész megvizsgálni a kormány, sőt, bizakodóak.