Móric
6 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Elítélték a szegedi csalókat, akik 437 ezer dollárral károsítottak meg egy amerikai producert

2019.04.09. 11:45

Egy angol-amerikai filmproducert 437 ezer dollárral megkárosító csalókat ítélt három év négy hónap, illetve három év két hónap börtönre a Szegedi Törvényszék kedden. A két szabadkai születésű férfit különösen nagy kárt okozó, bűnszövetségben elkövetett csalás és közokirat-hamisítás bűntettében, valamint pénzmosás elkövetésében való megállapodás vétségében mondta ki bűnösnek a bíróság mint tettest, illetve mint bűnsegédet, írja az MTI.

A bíróság döntött arról, hogy a vádlottak a büntetés felének letöltését követően feltételes szabadságra bocsáthatók.

A másodrendű vádlottat a szabadságvesztés mellett a bíróság négy évre kiutasította Magyarország területéről. A vádlottakkal szemben a bíróság 1,8-1,8 millió forint vagyonelkobzást rendelt el.

A sztori:

A két férfi 2017 októberében megállapodott abban, hogy megszerzik az angol-amerikai kettős állampolgárságú filmproducer egy csehországi bankban vezetett bankszámláján levő pénzét. A producer nevére és személyi adataival – a vádlottak egyikének fényképével – hamis brit útlevelet, személyi igazolványt, vezetői engedélyt és névjegykártyákat készítettek. A hamis okmányok felhasználásával Szegeden a producer nevére számlát nyitottak.

Másnap a vádlottak Prágába utaztak, ahol a producer számlavezető bankjába mentek, és a hamis papírok felhasználásával megváltoztatták a bankszámla internetes hozzáférési kódjait. Ezután kétezer dollárt felvettek a számláról, 435 ezer dollárt pedig a magyarországi bankszámlára utaltak. Majd visszautaztak Szegedre, ahol 12 ezer dollárt felvettek, a fennmaradó több mint 400 ezer dollárt át akarták utaltatni egy érdekeltségükbe tartozó fiktív cégnek. A producer azonban megtudta, hogy bankszámlájáról pénzt vettek fel és utaltak át, és értesítette a magyar bankot. A vádlottak 2017. október 24-én Szegeden a bankfióknál elfogták.

Az angol-amerikai filmproducernek 437 ezer dollár, több mint 120 millió forint kárt okoztak, mivel a pénz nagy részét lefoglalták, így a meg nem térült kár összege mintegy 3,7 millió forint.

Az ügy előkészítő ülésén a vádlottak beismerték bűnösségüket és lemondtak tárgyalásról való jogukról. A bíróság a halmazati szabályok alapján öttől tizenhárom évig terjedő büntetési tételű bűncselekményekkel vádolt férfiakra az ügyészi indítvánnyal megegyező büntetést szabta ki.

Az ítélet az elsőrendű vádlott esetében jogerőssé vált, a másodrendű vádlott és védője három nap gondolkodási időt kért az esetleges fellebbezés bejelentésére.