Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

Három kalauzt is bántalmaztak a hétvégén

D MTZ20120517019
2019.04.09. 16:20

Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket arra, hogy a hétvégén három vonaton is bántalmaztak jegykezelőket. Olvasónk pontos vonatszámokat és időpontokat is írt nekünk, így ezzel az információval kerestük meg a MÁV-ot. A vasúttársaság pedig mindhárom bántalmazást megerősítette. Válaszukban azt írták:

  • 2019. április 6-án (szombaton) reggel 6-kor egy jegyvizsgáló kollégánkat tettleg bántalmazott egy menetjeggyel nem rendelkező utas a Budapest-Nyugati és Záhony között közlekedő (6260. számú) vonaton a zuglói megállóban. Az esettel kapcsolatosan rendőrségi eljárás van folyamatban. Nem sérült meg a jegyvizsgáló.
  • 2019. április 7-én (vasárnap) a Budapest-Keleti és Pécel között közlekedő (3244. számú) vonaton egy botrányosan viselkedő, menetjeggyel nem rendelkező utas bántalmazott egy jegyvizsgálót Pécel állomáson, a peronon. Nem sérült meg a jegyvizsgáló. A kiérkezett rendőrség a személyt előállította. Az esettel kapcsolatosan rendőrségi eljárás van folyamatban.
  • 2019. április 7-én (vasárnap) 6 óra előtt Budapest-Keleti pályaudvaron a MÁV-START egyik munkatársát bántalmazták szolgálatba lépés előtt. Az esettel kapcsolatosan rendőrségi eljárás van folyamatban. A kolléga látleletet vetetett fel az eseményt követően.

Rengeteg esetben bántalmaznak kalauzokat Magyarországon, a MÁV egy korábbi közleményében elmondta, hogy legtöbbször jegy nélkül, vagy nem érvényes jeggyel utazók vetemednek erre. Néhány napja írtuk meg, hogy testkamerát kaptak a Mátészalkát érintő vasútvonalakon szolgálatot teljesítő jegyvizsgálók, mert mert áprilisig tizenkilenc jegyvizsgáló szenvedett el valamilyen támadást. A támadók alapesetben öt évig terjedő börtönbüntetést kaphatnak közfeladatot ellátó személy sérelmére erőszakos bűncselekmény miatt. A legutóbbi durva eset Gárdonynál történt, ahol olyan durván megütöttek egy jegyvizsgálót, hogy eltört az állkapcsa. 

A vasúttársaság újabb testkamerákat is vásárol, ezeket várhatóan ősztől használhatják majd a jegyvizsgálók Budapest elővárosaiban és országszerte több vasútvonalon. Emellett már korábban közölte a MÁV, hogy a jegykezelésre használt készülékre telepített alkalmazásban idén bevezették a pánik gomb (SOS gomb) használatát is. Megnyomásával a vonaton utazó másik jegyvizsgálónak és vagyonőrnek/rendőrnek küld a rendszer jelzést, aki ebből tudni fogja, hogy a riasztást kezdeményező bajban van. Amennyiben a vezető-jegyvizsgáló egyedül teljesít szolgálatot, úgy a jelzést a központ kapja meg, ahol intézkednek, és ha kell, rendőrt kérnek a vonathoz.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport