Ervin
12 °C
28 °C

Bajnai: Kósa felhívott a BL-döntőről, és átadta a telefont Orbánnak

2019.04.11. 05:07

Tíz éve választotta kormányfőnek a parlament Bajnai Gordont, ennek alkalmából a 168 Óra könyvvel jelentkezik Frontsebészet – A köztársaság utolsó kormánya címmel. A kötetből a lap legfrissebb száma közölt részletet.

Ennek legérdekesebb részét emeljük csak ki: azt a pár beszélgetést, amely Bajnai Gordon és Orbán Viktor között zajlott. Bajnai azt mondta, hogy a kormányzása alatt nem volt még informális kapcsolat sem közte és Orbán között (Orbán ekkor ugyebár volt miniszterelnök volt, aki a Fidesz elnökeként az újabb kormányzásra készült). Bajnai szerint

Orbán találkozni sem akart velem.

Ezt Bajnai azzal magyarázta, hogy a Fidesz el akarta tolni magától a válságkezelő intézkedéseket, bár abban reménykedtek, hogy a Fidesz-kormányzást segíti, ha a Bajnai-kormány megteszi a választók számára fájdalmas lépéseket. De ezt a Fidesznek semmilyen szinten nem volt szabad magára húznia. 

Orbán elmondta, hogyan működnek a dolgok a Fideszben

1648174
Fotó: lira.hu

Bajnai ugyanakkor felelevenített egy telefonbeszélgetést, amelyet meglehetősen furcsa szituációban folytatott Orbánnal. Amikor Debrecen egy nukleáris fizikai kutatóközpont létesítésére pályázott, Kósa Lajos akkori fideszes polgármester tőle kért támogatást a projekthez. Bajnai azzal a feltétellel szívesen támogatta, ha a Fidesz nem csinál ebből politikai ügyet, és nem támadja majd a kormányt, ha esetleg mégsem sikerül nyerni.

A feltétel teljesült. Bajnai így emlékezett vissza: „Kósa felhívott Rómából, a BL-döntőről, és azt mondta, átadná a telefont annak, aki ezt a megerősítést meg tudja adni. Ekkor beszéltem Orbánnal néhány mondatot.”

Tehát a miniszterelnök végre beszélhetett a Fidesz elnökével. Orbán pedig Bajnai emlékei szerint azt mondta:

Nálunk a Fideszben úgy működnek a dolgok, hogy minden témának felelőse van: ha sikerül az adott projekt, jó, ha nem, ő a hibás.

És mivel Kósa volt a projekt fideszes felelőse, Így Orbán szerint Kósa viseli a felelősséget akkor is, ha nem jön össze. Ezt tehát a Fidesz-recept.

Orbán 120 százalékos önbizalma

Bajnai a könyvben még arra is visszaemlékezett, hogy Orbánnal ezután a Puskás-díj átadásán találkozott, illetve a választások után Lech Kaczyński lengyel elnök temetésén beszéltek. „Azt láttam, hogy Orbán százhúsz százalékos önbizalommal áll a kormányzás elé” – mondta Bajnai.

Mindenről volt véleménye, hogy a budai Vár tetőcserepeit hogyan kell helyreállítani, hogyan kell a Magyar Gárda-problémát kezelni.

Bajnai szerint azonban Orbánnak nem volt sietős átvenni a hatalmat. „Zavartan” nézett rá, amikor megkérdezte, mikor készül átvenni a kormányzást. „Mosolygott, és valami olyasmi mondott, hogy időben át fogjuk venni.”

Bajnai Gordon miniszterelnök és Sólyom László köztársasági elnök 2009-ben
Bajnai Gordon miniszterelnök és Sólyom László köztársasági elnök 2009-ben
Fotó: Huszti István / Index

Bajnai a könyvben arról is beszélt, hogy bár utána az Együtt-tel volt egy próbálkozása, most már nincsenek miniszterelnöki ambíciói. Egészen pontosan így fogalmazott: „Egy normálisan működő országban belőlem már nem lesz miniszterelnök.” Bajnai a politikusi „soha ne mondd, hogy soha” szabály értelmében ugyanakkor hozzátette azt is, hogy ha még tud segíteni valamilyen poszton az országnak, azt meg fogja tenni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!