Két vádlott letöltendő börtönt kapott egy honosítási perben

2019.04.11. 19:38

Letöltendő börtönbüntetésre ítéltek két vádlottat egy honosítási ügyben, írja az MTI. A közokirat-hamisítás miatt indult perben 51 vádlott ellen indult eljárás, az ítélet egyelőre nem jogerős.

Az első- és másodrendű vádlott megállapodott, hogy pénzért segítséget nyújt ahhoz, hogy ukránok magyar állampolgárságot szerezzenek. A két magyar-ukrán kettős állampolgárságú vádlott elsőként olyan ukránokat keresett meg, akik nem tudtak magyarul, később pedig olyanokat, akik jól beszélik a magyar nyelvet. A két vádlott utóbbiak fényképeivel olyan hamis ukrán útleveleket szerzett be, amelyek a magyarul nem beszélő ukránok adatait tartalmazták.

Egy vádlott sofőrként közreműködött az útlevelek és a honosítási kérelmek eljuttatásában, öt vádlott pedig ugyancsak pénzért vállalta, hogy a kérelmezők helyett megjelenik a járási hivatalokban. A bűncselekmények 2014-ben történtek, a vádlottak kisebb vidéki járási hivatalokba adták be a kérelmeket.

A másodfokú bíróság mellőzte az első- és másodrendű vádlott 2-2 éves börtönbüntetésének felfüggesztését, tíz vádlottnál pedig helybenhagyta az 1, illetve 2 év felfüggesztett börtönt. A törvényi feltételeket nem teljesítő, de honosítást akaró 39 ukrán vádlott esetében a fejenként 50 ezer forintos pénzbüntetés már első fokon jogerős lett.