Weöres-verssel üzentek Orbánnak a diákok

2019.04.11. 10:51

Elvették nyájamat. Bánjam-e? Többé semmi dolgom, nincs felelősség, menhelyen könnyű az aggnak élete. Legelőbb a papot kergették el, az agancsos félrebeszélőt deszkájáról, ahonnan égbe röppent naponta — bolond! — és okosabb papokat válogattak; később a királyt, a védő végtelent, és kardos királyokat fogadtak; aztán a bölcset, hiszen van tudósunk elegendő; végül a költőt, minek számlálja ujjait gagyogva? tódulnak helyébe a kivánalmak célszerű dalnokai megbízás szerint.

- így kezdődik Weöres Sándor Merülő Saturnus című verse, amit budai diákok a kormányfő háza közelében rajzoltak fel az aszfaltra a költészet napján. Weöres a verset T. S. Eliot emlékének szentelte, és a zsarnokság átvészelésének egyik lehetséges módozatáról és az értelmiség felelősségéről szól.

Az akciót a Népszava vette észre, mint írják, tavaly ilyenkor a diákok Arany János A walesi bárdok című versét ajánlották Orbán Viktor figyelmébe.

A diákok a vers címét Orbán Cinege utcai háza elé rajzolták fel színes krétával, majd a verset a Kútvölgyi úton folytatták. A Népszava szerint a reggel fél 9 körül rendőröket láttak, amint töprengve nézik az alkotást, majd intézkedés nélkül távoznak.