Ismét százezrek tüntettek Algírban a korrupt kormány ellen

2019.04.12. 21:57

A nyolcadik egymást követő péntekenismét százezrek tüntettek Algírban a kormányzó elit távozását követelve, az egyébként békés megmozdulást a belvárosban a rendőrség estére könnygázzal oszlatta - írja az MTI.

A rendőrség szerint 108 embert őrizetbe vettek, miután összecsapásokban 27 rendőr megsérült.

Abdel-Azíz Buteflika volt elnök távozását a hadsereg vezetői kényszerítették ki április 2-án, hogy így tegyenek kísérletet a demokratikus reformokat követelő tömeges megmozdulások lecsillapítására. A társadalmi feszültségek azonban nem enyhültek, az utcákon tüntetők a Nemzeti Felszabadítási Front (FLN) algériai kormánypárt, katonatisztek, üzletemberek, szakszervezetek és az 1954-1962-es függetlenségi háború veteránjai köré kiépült politikai apparátus teljes eltávolítását akarják.

A demonstrálók az algériai parlamentben kedden megválasztott Abdel-Kader Benszaláh ideiglenes elnökre is nemet mondanak, aki az algériai alkotmány értelmében 90 napra vette át ideiglenesen az államfői teendőket a július 4-re kitűzött elnökválasztásig. A tünetők szerint Benszaláh tisztsége alkotmányellenes, és katonai kormányzás helyett egy demokratikus és szabad Algériát akarnak. 

Az állami tévé szerint hasonló megmozdulások voltak Algéria más nagyvárosaiban is.

Sem Benszaláhot sem Nureddin Bedui ügyvivő miniszterelnököt nem támogatja az ellenzék és a Buteflikát megbuktató több ezer tüntető, ugyanis a volt elnök szövetségeseit látják bennük, és megkérdőjelezik, hogy képesek biztosítani a demokratikus átmenetet és a szabad választást.