Róna Péter: Magyarország nem egy keresztény ország, itt a gyűlölet az úr

2019.04.12. 09:47
Magyarországon feltétlen az engedelmesség a hatalomnak, de a keresztény szeretet mellett nagyon domináns a gyűlölet mint pogány hajlam. És Orbán Viktor érti ezt a világot.

Róna Péter, a neves közgazdász a tavalyi parlamenti választások után hagyta el Magyarországot, és ma már kevesebbet foglalkozik az ország ügyeivel. Most a Magyar Hangnak adott interjút, fájdalmas látleletet adva hazájáról, amelynek rossz állapotáért elsősorban a magyarok pogány hajlamait teszi felelőssé.

Szent István megpróbálta, de nem sikerült

Mint vélekedik, Orbán Viktor kiváló hordozója a markáns magyar hagyományoknak, kulturális, szellemi és erkölcsi értelemben is, vagyis itthon nagyon hiteles politikus. Róna Péter azonban Nyugaton nőtt fel, ami meghatározta a gondolkodásmódját, és már nem bírta tovább az itthoni társadalmi értékeket, elment. 

Róna alapvető véleménye szerint Szent István tűzzel-vassal bevezette ugyan a kereszténységet Magyarországon, de az erőszak nyomot hagyott a magyar lelkekben. Ez a közel ezeréves „nyom” azt jelenti, hogy a magyarok a lelkük mélyén pogányok maradtak, de elfogadtak erre egy kis keresztény mázt.

Gyűlölnek és szeretnek

Ez az ötvözet azt jelenti, hogy a magyarok nem azt értik meg a kereszténységből, mint a nyugatiak. Nyugat-Európára jellemző a szeretet, a megértés, a megbocsátás, de minket nem ez vezet, hanem a feltétlen engedelmesség, a szeretet és a gyűlölködés ötvözete.

Sőt, a közgazdász szerint a gyűlölet erősebb, mint a szeretet, a magyar társadalom fő motivációja a dögöljön meg a szomszéd tehene is.

Mi lesz ebből?

Róna szerint ehhez a sajátos magyar modellhez szükséges a németek hallgatólagos támogatása, ami addig marad meg, amíg a kormány képes a szakszervezeteket a háttérbe szorítani, és biztosítani az olcsó és nem lázadó munkaerőt.

De abban a pillanatban, amikor elindulnak a bérkövetelések, sztrájkok, vagyis gondok akadnak a munkaerővel, azonnal előtérbe kerül a Fidesz kizárása az Európai Néppártból. Vagyis Orbán Viktor sorsa a multinacionális gyárakban dől el, ha ott elindulnak a tömeges munkabeszüntetések, vége a hatalmának

– gondolja a közgazdász.

Egyszerűen senkik vagyunk, hej, hej

Róna szerint abban a pillanatban, amikor már nem kapjuk meg az uniós támogatásokat, visszaesik a magyar gazdaság, vége a viszonylagos jólétnek. A néppárti felfüggesztés, illetve az esetleges kizárás az első lépés. A neves közgazdász szerint ugyanis a multik és az emigrált magyarok hazautalt pénzei nélkül életképtelen a magyar gazdaság.