Beperli az államkincstárat a DK a számvevőszék miatt

2019.04.15. 08:47

Beperli a DK a Magyar Államkincstárt. "Az Orbán-rendszer pártállami szervei nem is titkolják, hogy a büntetéseik egyetlen célja az ellenzéki pártok kampányainak ellehetetlenítése. Ezért van az, hogy nem csak az adatvédelmi hatóságnak volt fontos, hogy a DK még az EP-választás előtt befizesse a 11 millió forintos bírságot, hanem a Magyar Államkincstárnak is, hogy behajtsa az Állami Számvevőszék DK-ra kiszabott büntetését" - írja közleményében a DK. 

Az Állami Számvevőszéknél az Indexnek azt mondták:

nem igaz, hogy miattuk vontak volna le 11 millió forintot a DK-tól.

"Az Állami Számvevőszék a 2018. évi országgyűlési választás kampánypénzeinek törvényben előírt ellenőrzése során feltárta, hogy a Demokratikus Koalíció a párttörvény előírását megszegve – jogi személytől kölcsönszerződés alapján – nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásként a piaci ár alatt vett igénybe szolgáltatást, 430 ezer Ft kamatkülönbözetként tiltott támogatást fogadott el. Az ÁSZ tehát nem szabott ki semmilyen büntetést a Demokratikus Koalícióra, hanem ellenőrzési bizonyítékok alapján megállapította a tiltott támogatás tényét és annak mértékét. Ez utóbbi ugyanakkor nem 11 millió Ft, hanem 430 ezer Ft volt" - írták. 

A DK szerint az egyetlen jogi eszközük a kincstár beperlése, mivel az Állami Számvevőszék intézkedése ellen nem lehet jogorvoslattal élni. "Megértjük, hogy a volt fideszes országgyűlési képviselő által vezetett Pártállami Számvevőszék mindent szeretne megtenni Orbán Viktor és egykori frakciótársai kedvéért, de ez egy európai ország, ahol egyetlen állami szervnek sem lenne szabad beleavatkoznia a kampányba, ellehetetlenítve az ellenzéket" - írják.