Nyelvbotlás volt, hogy a szerb ellenzéki vezető magyarok betelepítéséről beszélt

2019.04.15. 10:57

Elnézést kért a magyaroktól Sergej Trifunović színész – írja a Danas. A Pokret slobodnih građana (PSG) elnöke szerint mondata nyelvbotlás volt, mert a nyelve gyorsabb az eszénél.

Trifunović a szombati tüntetésen beszéde elején a magyarokat is üdvözölte, és nem említette őket negatív összefüggésében. Később azt mondta, hogy a belgrádi kormányt nem érdekli, hogy tízezrek hagyják el Szerbiát, és a helyükre szíriaiakat és magyarokat telepítenek be. Ez a megjegyzése leginkább értelmezhetetlen volt.

Trifunović vasárnap azt mondta: 23 percet beszélt, és egy nyelvbotlásba kötöttek bele. Aleksandar Vučić államfő bocsánatkérését „újabb rossz előadásnak“ nevezte. Vučić vasárnap elnézést kért a magyaroktól Trifunović szavaiért.

A színészből lett aktivista azt mondta: Mostarban (Bosznia és Hercegovinában) született, és a multikulturalizmus nem jelent problémát számára. Szerinte a magyaroknak három diktátoruk van: Vučić elnöke, Orbán Viktor kormányfő, és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) vezetője, a vajdasági parlament elnöke.

A nyilatkozatából nem derül ki, hogy Trifunović általában a magyarokról beszélt-e, vagy a Vajdaságban élőkről.

Nem ez az első eset, hogy a PSG elnökének mondatai vihart kavarnak. Beszédei rendszerint trágárok – ez afféle védjegye lett –, és gyakran sértegeti politikai ellenfeleit. Március elején egy újvidéki rendezvényen azt mondta: „úgy halotta“, hogy a Vajdaságot is elszakítanák Szerbiától, és felszólította a tüntetőket, hogy ezt ne engedjék meg.

Azt mondta, Vučić a terv végrehajtását a szociáldemokrata Nenad Čanakra bízta. A túlsúlyos politikust disznónak nevezte.