Beismerő vallomás után 1 év 9 hónapot kapott a miniszterelnöki megbízott titkára

2019.04.16. 15:44
Hegedűs Zsuzsa egykori titkára taxiszerűen vette igénybe az állami Audikat, pozíciójával visszaélve pedig jogosulatlanul igényelt diplomata-útlevelet, vagy kért ki járási hivataloktól tulajdoni lapokat ingyen. A hosszú ideje húzódó ügy végére egy beismerő vallomás tett pontot. A volt titkár mellesleg most is egy minisztériumi háttérintézménynek dolgozik. Az ítélet előtt meghallgathattuk az egyik legszemélyesebb és kacskaringósabb védőbeszédet is, ahol a haláltáboroktól az emlősök várható élettartamán át végül Voltaire-ig jutottunk.

Ez nem az ő élete, nem komfortos, beteg is lett. Idegenkedik, küzd ellene a szervezete (...) ám ez a büntetőeljárás lehet a legnagyobb szerencséje

- részlet a védő beszédéből.

Ma tárgyalták, illetve beismerő vallomás után hoztak jogerős ítéletet a fővárosi törvényszéken Bogdán László, Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki megbízott volt munkatársának, személyi titkárának ügyében. Bogdánt közokirat-hamisítás, hivatali visszaélés, valamint nagyobb kárt okozó, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével vádolta az ügyészség.

Az ügyben a keddi már talán a 14. kitűzött tárgyalási nap volt, ám körülbelül a harmadik valóban megtartott, ugyanis Bogdán rengetegszer mentette ki magát az utolsó pillanatban valamilyen orvosi vagy egyéb igazolással. De ma végül nemcsak, hogy megjelent, de beismerő vallomást is tett az ügyészség által állított összes vádpontban, így a bíróság kedden ítéletet is hozott:

Bogdánt 1 év 9 hónap börtönre ítélték, azt 3 év próbaidőre felfüggesztve. Emellett 2,7 millió forint vagyonelkobzást rendeltek el.

Amennyiben Bogdánnak valamiért mégis meg kell kezdenie a börtönbüntetés letöltését, úgy legkorábban a kiszabott idő kétharmadánál lehet szó feltételes szabadulásról.

Szolgálati autóval sétálni vitt miniszterelnöki megbízotti kutya

2014 végén, éppen azon a napon, hogy a Magyar Narancs hosszabb cikkben számolt be Orbán szegényügyi tanácsadójának, Hegedűs Zsuzsának alapítványáról, menesztették Hegedűs személyi titkárát, mindenesét. Hegedüs elmondta akkor, a menesztés nem a cikkel, vagy az alapítvánnyal függ össze, és annyi kétségtelen, hogy a Bogdán elleni vádpontok nem érintik az alapítványt, Bogdán egyszerűen csak azzal élt vissza, hogy ilyen bizalmi pozícióban volt.

Bogdán 2010 és 2014 között Hegedűs jobbkeze volt, az alapítvány munkájában is aktívan vett részt, a Parlament miniszterelnökségi szárnyából dolgozott. Bogdán ellen végül 2016-ban emelt vádat az ügyészség a következők miatt:

A Miniszterelnökségen jelentős kárt okozva jogosulatlanul igényelt szolgálati autót sofőröstül. A vádirat 32 ilyen alkalmat tartalmaz, ebből többszöri alkalom volt, hogy Rózsafa településre vitette magát és alkalmanként a kampányeszközeit, hiszen időközben, 2014-ben a Fidesz–KDNP támogatásával ezen a településen indult polgármesternek, és nyert is. (Később a képviselő-testület feloszlatása utáni időközin újraindult, miközben már folyt ellene az eljárás, de akkor már nem nyert.)

De többször vitette magát Hegedűs lakásához, volt, hogy Hegedűs kutyáját vitte sétálni szolgálati autóval. A fuvarokról, illetve céljukról a sofőrök vallomásai alapján lehet tudni. Ezekről az utakról felettesének is tudnia kellett, bár volt, hogy a szolgálati autó igénylőlapját igénylő felettes aláírása nélkül adta le.

A többi vádpont kisebb súlyú volt: Bogdán 2014-ben jogosulatlanul igényelt diplomata-útlevelet, de volt, hogy hivatali eljárást színlelve, térítésmentesen kért ki járási földhivataloktól tulajdoni lapokat, amikre a vádirat szerint azért volt szüksége, mert személyi titkári befolyását felhasználva indult és nyert a Nemzeti Földalap pályázatain. Itt állami földek haszonbérleti jogait nyerte el húsz évre.

Próbált kitörni a társadalmi környezetéből

A mai tárgyaláson az ítélet, valamint az ügyész és a védelem felszólalása előtt a bírónő tisztázta Bogdánnal, hogy valóban be akarja-e ismerni bűnösségét, és megértette-e, hogy ez mit jelent: hogy az ítélet után a vádirat tárgyát már nem vitathatja, hogy lemond a tárgyalásról, és ítélet után maximum a kiszabott büntetést vitathatja. Ebben a részben derült ki az is, hogy

Bogdán jelenleg az Agrárminisztérium egyik háttérintézményében dolgozik szakmai tanácsadóként.

Gasz Péter ügyész elmondta a vádpontokat: 1 rendbeli közokirat-hamisítás (jogellenesen igényelt diplomata útlevél) 4 rendbeli - két esetben folytatólagosan elkövetett - hivatali visszaélés (jogellenes adatigénylései a földalapkezelőben, a KSH-ban, földhivatalokban), 1 rendbeli nagyobb kárt okozó folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett csalás. (állami hivatali autók "taxiszerű" használata)

Az ügyészség szerint súlyosító körülmény a nagyobb számú halmazat, a folytatólagos elkövetés, illetve mivel miniszterelnöki főtanácsadó titkáraként csinálta mindezeket, bizalmi munkakörrel élt vissza, így nagyobb a súlya az elkövetett tetteknek. Enyhítő körülmény viszont a beismerés, az időmúlás, Bogdán időközben igazolt pánikbetegsége, illetve az, hogy mostanra már két kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodik.

Az ügyész is a kért börtönbüntetés felfüggesztését kérte, mert szerinte nem szolgálná a büntetési célokat már a végrehajtott szabadságvesztés.

Nem lehet szépíteni a bűncselekményeket de láthatóan őt is megviselte (...) próbált kitörni az adott társadalmi környezetéből, amihez sajnos nem legális intézkedéseket is igénybe vett. Kellő tanulság volt a vádlottnak, ha mást nem, akkor a betegségből is látszik, hogy bizonyos konzekvenciákat levont a vádlott

- mondta az ügyész.

A méhész végzettségű Bogdán eltévedt a világban

Kléber István védő pedig egy egészen szokatlan, személyesebb és kacskaringósabb beszédet mondott. 

"Végig izgatott, hogy ha az embert elhagyja a lelke, hogy lehet életben maradni"

- kezdte meg beszédét, majd hozzá is tette, ő megtalálta a megoldást. Majd Viktor E. Frankl ...mégis mondj igent az életre! - című könyvét hozta fel példaként, amiben a szerző pszichiáterként járt meg több koncentrációs tábort, többek között Auschwitzot. Ebből ő több gondolatot is kijegyzetelt, amiből egyet olvasott fel: nem az a kérdés hogy mit akarunk az élettől, hanem az hogy mit akar tőlünk az élet.

Majd átugrott egy másik témára: feltette a kérdést, hogy lehet az, hogy az emlősök a növekedési időszakuk hétszeresét élik meg, leszámítva az embert, akinek ennek megfelelően vagy 140 évig kellene élnie. De az ember az egyetlen emlős, aki nem a természetének megfelelően él: nem azt eszi, amit kell, túlhajtja a pszichéjét, testét.

Ekkor a tehetségelméletét mondta el: a védő szerint az emberek próbálják azt fejleszteni, amiben ügyesek. Ő például egyre jobb védőbeszédeket szeretne mondani. A kevésbé ügyesek viszont kapcsolati tőkét építenek. És így végül a kevésbé tehetséges emberek vezetik a tehetségeseket. "De adjuk meg nekik: ez is egyfajta tehetség" - tette hozzá. Ezután idézte George Orwell Állatfarmját, minden ember egyenlő, de vannak egyenlőbbek, majd azt mondta:

"Az a kérdés, hogy Bogdán László egyenlőbb-e. Le kell vonni a tanulságot, nem egyenlőbb"

A védő szerint tehát mindenkinek meg kell találnia a saját természetét, és annak megfelelően kell élnie, és ha így tesz, a lelki és fizikai békéje is meglesz. Ebből a szempontból pedig szerint Bogdán életében nem biztos, hogy negatív dolog ez a büntetőeljárás, lehet hogy ez élete legnagyobb megváltása. "Ez nem az ő élete nem komfortos, beteg is lett. Idegenkedik, küzd ellene a szervezete" - mondta, "ám ez a büntetőeljárás lehet a legnagyobb szerencséje".

Majd végül megérkeztünk Voltere Candide-jához, amiben Leibniz nyomán szól az: Ez a világ a létező világok legjobbika - mondat.

Azért szeretem mindig elmondani, mert a bíróságnak van lehetősége, hogy megmondja a tutit. A létező legjobb döntés lehetősége a bíróság kezében van. Ezt meg is tudja csinálni a bíróság.

- mondta a védő. "A méhész végzettségű Bogdán eltévedt a világban, és talán megtalálja az útját. Ebben kérem a bíróság segítségét!" - zárta beszédét.

Nem minden helyzetben engedhetünk meg magunknak mindent

Tíz perc szünet után végül a bíróság meghozta ítéletét. Tóth Erzsébet bírónő kihirdette: Bogdán László 4 rendbeli -kettőben folytatólagosan elkövetett - hivatali visszaélés bűntettében, 1 rendbeli folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett csalás és közokirat-hamisítás bűntettében mondta ki bűnösnek, amiért 1 év 9 hónap felfüggesztett szabadságvesztést ítélt. Emellett 2,7 milliós vagyonelkobzást is.

A bírónő szerint valóban vannak az életben olyan helyzetek, hogy minden rosszban van valami jó. Valóban nem a leghelyesebben döntött a vádlott, amikor ezeket a bűncselekményeket elkövette, de vélhetően olyan tanulság ez a vádlott számára, ami örök érvényű lesz. Nem minden helyzetben engedhetünk meg mindent, amit más megengedhet, mondta a bírónő.

Bízik benne, hogy jelzésértékű az ítélet, és Bogdán ezek után a képzettségének és kvalitásainak megfelelően alakítja az életét, és megtalálja a helyét. Az ügy végül remélhetően a legjobb megoldást fogja a vádlott számára hozni. A bíróság az ügyész és a védő által elmondott súlyosító és enyhítő körülményeket is osztotta.