Beteljesedni látszik Franciaország elkereszténytelenedése: Ébresztő!

2019.04.16. 12:21 Módosítva: 2019.04.16. 13:04

A Notre-Dame kigyulladása után futótűzként kezdtek terjedni az összeesküvés-elméletek, amelyek központi eleme a kereszténység elleni támadás és a muszlim terrorizmus témaköréből került ki. A magyar politikai élet sincs védve ettől a korszellemtől, bár a kormánypárti politikusok visszafogottabb hangnemet választottak kommentárjaikhoz, de a kereszténység egyik utolsó bástyájának a ledőlése vissza-visszatért megnyilvánulásaikban.

A tüzet a vizsgálatok jelenlegi szakaszában balesetként kezelik a hatóságok, nincs arra utaló nyom, hogy a Notre-Dame-ot mint keresztény jelképet gyújtotta volna fel valaki. Aki viszont magyar politikusok oldalaiba ütközik, a gyanú szűrőjén át juthat el a hírhez.

Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalának kezelői még kivárnak, de a Fidesz erős embere, Németh Szilárd alelnök reggel három szóval fordult a magyar keresztényekhez.

Imádkozz a Notre Dame-ért!

– írta.

Úgy tűnik, a notre-dame-i tűzesetről egyelőre nincs központi kommunikáció kormányoldalon, és a fideszes politikusok, pártszervezetek vérmérsékletére bízták, hogy miképpen kommunikálnak az esetről.

Ebből aztán jó nagy katyvasz kerekedett, hiszen vannak, akik ilyenkor gondolkodás helyett a szokott kártyához nyúlnak, mint ahogy tette például a szentendrei Fidesz-csoport. Ők a facebookos bejegyzésükben a kereszténység kontra vidám bevándorlók tematikáját gyúrták egybe egy nagyon erős képben, amihez azt írták:

„Vajon mi lehet oly mulatságos Húsvét előtt, egy égő keresztény székesegyház láttán?”

57239100 2342012409189787 2359317044266008576 n
Fotó: Fidesz Szentendre / Facebook

A Fidesz mint párt amúgy csak mint keresztény jelképet említi a Notre-Dame-ot a szerencsésen megfékezett tűzzel kapcsolatban:

Magyarország együttérez Franciaországgal a párizsi Notre Dame székesegyházban kitört tűzvész miatt. A Notre Dame mindannyiunknak fontos keresztény szimbólum, vallási, kulturális jelkép, azt mutatja, kik vagyunk. 

Kerülve az esetleges politikai szálakat, Balog Zoltán is csupán művészettörténeti-történetfilozófiai magyarázatot adott a balesetre:

Egy templomnak is van szenvedéstörténete. Vajon hányadik stáció ez? (2016-ban micsoda élmény volt a kupola tetején is járni.) 2019 Nagyhétének kezdetén beszakadt ez a kupola.

A Fidesz keresztényneves testvérpártja sem esett túlzásba kevés kivételtől eltekintve. Ajkán például a helyi KDNP egy pillanatra meglátta az apokalipszis négy lovasát, a tűzben egy elpusztult világ elkerülhetetlen sorsát, és a Facebookon ilyen követhetetlen gondolatmenetben tüzelte követőit:

KDNP AJKA

Sajnos egy nagy múltú katedrális lehet valóban a múlté... Beteljesedni látszik Franciaország elkereszténytelenedése...

Tragédia ami a Notre-Dameval történt... Ébresztő....

A KDNP frakciója viszont nem a beteljesedést látja a tűzben, hanem más szempontból búskomor írással emlékezett meg tűzről.

Nézzük a képeket és nem hisszük el. Sokat látott újságírók, politikusok, átlagemberek állnak értetlenül Európa- és világszerte. A keresztény közösség egyik legfontosabb jelképe, a Notre Dame vált a lángok martalékává tegnap este.

A szocialisták is meglátták a tűzben a lehetőséget, hogy szolidaritásukat fejezzék ki. Gyanús, hogy egy gyors egyeztetést is tartottak a kommunikálás előtt, mert például mindkét szegedi szocialista nagyágyú hasonló történeti visszatekintéssel vezette fel posztját. Előbb Botka László polgármester, majd Szabó Sándor parlamenti képviselő posztja következik.

Szeged soha nem felejti el, hogy amikor bajban volt, kik segítették. Most Párizsnak van szüksége a mi támogatásunkra, Szeged városa az európai szolidaritás nevében tízezer euróval támogatja a Notre-Dame újjáépítését és gyűjtést szervez további adományokra.

Az 1879-es nagy árvíz után Párizs szolidáris volt velünk és segítette Szegedet az újjáépítésében. Mi is viszonozzuk ezt! A Notre Dame-mal történt tegnapi borzalmas tragédia után városunk is támogatja a világhírű épület újjáépítését!

A Jobbik országgyűlési képviselője viszont hosszú posztban elemezte, hogyan lehet egy tűzesetből félremagyarázással politikát csiholni: 

Rendkívül visszatetsző számomra, hogy már most, a történtekkel egy időben rengetegen politikai tőkecsinálásra fordítják az egyébként szörnyű katasztrófát. „Le a mindenkivel! Szavazz az akármilyen pártra! Térjen észhez a kontinens!”

Varga-Damm Andrea pedig a segítségnyújtásra koncentrálva emlékezett meg a tűzesetről:

Kedves Barátaim! A Notre Dame nem csak Franciaország kincse, hanem az egész európai kultúra, s az emberiség kincse. Nekünk, magyar embereknek, segítenünk kell a francia népet a mielőbbi helyreállításban. Írtam francia parlamenti képviselőtársaimnak, hogy mielőbb megtudjuk, mely bankszámlát nyitották meg az adományok fogadására, ahova közvetlenül lehet küldeni a felajánlásokat. Kérlek Benneteket, segítsünk!

Gyurcsány Ferenc a Balog Zoltán-i elgondolkodós, a balesetet történelmi kontextusba helyező módját választotta, hogy a tűzesetről írjon:

A templomoknak két élete van. Szakrális, isteni énjük, és evilági, emberi természetük. Otthona hívőknek, csodálat tárgya az emberi teljesítmény előtt adózoknak. Az ember épít vagy mint most, akaratlanul is pusztít. De amit az ember rombol, azt újraépitheti. És ez fog történni most is. De a romok látványától elborzadva is emlékeztessük magunkat: az istenhit megvallásának felszentelt helyszíne torzó formájában is marad, ami valójában volt. A keresztényi szeretet, az irgalom, a megbocsátás hirdetője, az elpusztíthatatlan felkiáltójel: embernek maradni kötelesség.