Vazul
11 °C
25 °C

Szeged tízezer eurót ajánlott fel a Notre-Dame újjáépítésére

2019.04.16. 10:14

A magyar városok közül elsőként a szegedi önkormányzat tízezer eurót ajánl föl a tűz által súlyosan megrongált párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépítésére. 

A közlemény szerint száznegyven éve Párizs segítséget nyújtott a nagy árvíz után Szeged újjáépítéséhez, most az európai szolidaritás jegyében Szeged segít Párizsnak.

A város a felajánlott támogatás mellett adománygyűjtést is indít, a párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépítéséhez nyújtott hozzájárulásokat a Szeged Város Közösségéért Közalapítvány számlájára várják.

A hétfő esti és éjszakai tűz után több felajánlás is érkezett az újjáépítésre. Gyűjtést indít a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) is. A szövetség a gyűjtéshez ezer eurót ajánl fel a magyar zsidóság nevében. Heisler András, a Mazsihisz elnöke a szövetség honlapján kedden azt írta, a Zsidó Világkongresszus alelnökeként javaslatot tett Ronald S. Lauder, a kongresszus elnökének arra, hogy a világ zsidósága nyújtson segítséget a helyreállításhoz.

A közleményben együttérzését is kifejezte a katolikus közösséggel és a francia nemzettel. Szerinte

nincs olyan hívő ember a világon, akinek ne marna szívébe a pusztulás.

Úgy fogalmazott, az egymás iránt érzett felelősség arra ösztökéli a szervezetet, hogy a szavakon túl szimbolikus adománnyal is segítsék a Notre-Dame újjáépítését.

A gótikus székesegyházban, a francia főváros egyik jelképében hétfőn kora este keletkezett tűz. A lángok a világhírű épület felső részében pusztítottak, összeomlott a felújítás alatt álló katedrális kúp alakú tornya, a huszártorony, és odaveszett a teljes tetőszerkezet.

(MTI)