Gulyás: Ha Orbán magánszemélyként utazik, fizet ezért

DMOHA20190418005
2019.04.18. 10:51

A kormány döntéseiről és az aktuális ügyekről adott tájékoztatást a szokásos csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hollik István kormányszóvivő.

Gyurcsány idején szerinte hazaárulás történt 

Az aktuális ügyek közül Gulyás reagált arra, hogy a Válasz Online a héten cikket közölt az úgynevezett kémügy titkosítás alól feloldott dokumentumai alapján. Az ügyészségi vádiratból szemezgető cikk szerint 2007-ben az orosz titkosszolgálatok emberei végeztek hazugságvizsgálatot a magyar nemzetbiztonság munkatársai körében. 

A kémperben a bíróság jogerősen felmentette a vádlottakat, Gulyás Gergely most viszont ennek ellenére azt mondta, hogy „példátlan hazaárulás volt, amit a Gyurcsány-kormány idején elkövetett a nemzetbiztonsági vezetés, beleértve a politikai vezetést is”. Gulyás azt mondta, egyetért az LMP-s Ungár Péterrel, miszerint kár, hogy a hazaárulás szót a közbeszédben elkoptatták, mert ez Gulyás szerint „a jogi minősítéstől függetlenül ez hazaárulás”.

A DK erre később közleményben reagált. Azt írták: „Hazaárulást emlegetett az Orbán-kormány minisztere annak ellenére, hogy a Polt Péter fideszes ügyészsége által megvádoltak mindegyikét sok hónappal ezelőtt jogerősen felmentették – bűncselekmény hiányában. Már ahhoz is aljasság kell, hogy valaki a fideszes ügyészség koncepciós hazugságaiból idézzen, de az egészen példátlan, hogy teljes felmentés ellenére ismét rágalmazzanak ártatlan embereket.”

Orbán szerinte átláthatóan utazik

Szóba került ezután Orbán Viktor utazásainak szövevényes ügye. Ugyanis nem könnyen rekonstruálható a közleményekből, képekből és nyilatkozatokból, hogy Orbán Viktor mikor repül külföldre magánszemélyként, és mikor, kinek és mennyit fizet ezért. Gulyás erről – az Index csütörtöki cikkére kitérve – azt mondta: „Teljesen átlátható, ahogy a miniszterelnök utazik.” 

A miniszter kijelentette: „Ha  Orbán magánszemélyként utazik, fizet ezért”, de azt nem mondta, mennyit. És ez ellentmond Orbán korábbi nyilatkozatának, amelyben elismerte, hogy olykor ajándékként fogadja el az utazásokat. Például Garancsi István vendégeként egy Mészáros Lőrinchez köthető, 17 milliárd forintos osztrák luxusrepülővel repült tavaly a Mol Vidi bulgáriai meccsére, Orbán október elején az ezt firtató parlamenti kérdésre azt válaszolta: „Harminc éve is így mentem, és jövő héten is így fogok menni.”  

3000 elektromos busz

A kormány szerdai ülésén a következő döntések születtek:

 • A kormány megtárgyalta a legutóbbi EU-csúcs eredményeit, és örömmel nyugtázza, hogy a Frontex megerősítéséről szóló tervezetből  kikerült az a rész, amely „elvonta volna a nemzeti határvédelem jogát”. A kormány azonban azt nem támogatja, hogy az EU a bevándorlók integrációjához anyagi segítséget nyújt, míg a nemzeti határvédelmet egyetlen fillérrel sem támogatta. A kormány szerint az Európai Uniónak minden olyan forrást, amelyet a bevándorlókra költ, inkább a külső határok védelmére kellene fordítania.
 • Az agrártámogatással kapcsolatos vitáról az a kormány véleménye, hogy helyes, ha minden tagállam maga dönt erről, de ezeket a pénzeket „az agráriumra kell fordítani, nem a migrációra”.
 • A kormány megtárgyalta a buszstratégiát, és két fontos célt jelölt ki: hazai gyártásból a lehető legtöbb buszt lehessen biztosítani; illetve a tömegközlekedést sikerüljön átállítani az elektromos buszokra, hogy „ilyen értelemben zöld városok jöhessenek létre“. A kormány arról döntött, hogy mintegy 3 ezer elektromos busz beszerzését fogja finanszírozni a következő években. Gulyás szerint az elektromos buszok drágábbak, mint a hagyományos buszok, de az árkülönbség „remélhetőleg mérséklődik a hazai gyártás felgyorsulásával”.
 • Egészségügyi fejlesztésekről is döntött a kormány, Kásler miniszter kétórás előterjesztést tartott erről. Született több konkrét döntés: például Miskolcon két sugárterápiás berendezést fognak beszerezni 1,8 milliárd forintból. A kormány hosszú távú célja, hogy a bérelt magánberendezések arányát lehetőleg a minimálisra csökkentse, majd megszüntesse. Az Egészséges Budapest programra több 100 milliárd forintot kell fordítani ebben a ciklusban, ez rendelkezésre fog állni, ígérte a miniszter.

Kormányzati nem a dugódíjra, miniszteri biztos a külföldi nyelvtanulásért

Gulyás az újságírók kérdéseire is válaszolt, és röviden reagált az elmúlt napokban felbukkanó hírekre.

 • Pár nappal ezelőtt írtunk arról, hogy a fővárosi közlekedési stratégiában szerepel a dugódíj bevezetése. Ezt nehezíti, hogy – mint most Gulyás újra kijelentette – a kormány ellenzi a dugódíjat. A kormány azt szeretné, „ha senkinek nem kellene fizetni”. 
 • Orbán Viktor meghívta Salvini olasz belügyminisztert Budapestre, ám a látogatás időpontját egyelőre nem közölték. Gulyás most is csak annyit mondott, hogy a megfelelő időpontban majd ismertetik.
 • Az Európai Néppárt delegációjával még nem egyeztettek időpontot a látogatásukról. A miniszter arra számít, hogy ez az EP-választás után várható. 
 • Miniszteri biztos felel majd a külföldi nyelvtanulás biztosításáért. A program lebonyolítása a Tempus Közalapítvány dolga lesz. 
 • A miniszter kapott egy kérdést arról, mi a véleménye a hálapénzről. Szerinte „az ideális állapot lenne, ha az orvosok és ápolók annyi pénzt keresnének, hogy a hálapénz beszüntethető lenne. Talán eljutottunk oda, hogy az orvostársadalommal egy nyílt vitát indítsunk erről. De még nem tartunk ott, hogy betiltható legyen.” Gulyás hozzátette, hogy azért nehéz erről állást foglalni, mert ez egyben morális kérdés is.  „Ha a hálapénzt tíz évvel ezelőtt megszüntettük volna, összeomlik az egészségügy”, de most már talán megérett a helyzet egy nyílt vitára.
 • A ferihegyi reptéren a beszállásolásnál használt konténereket nem tűri a kormány, ezt meg fogják szüntetni mindenképp – ismételte meg egy kérdésre a miniszter. Gulyás azt is mondta, jó lenne, ha a reptér újra magyar állami tulajdon lenne, de a jelenlegi helyzetben errnehéz forrást találni. A kormány számára az a fontos, hogy a tulajdonos fejlessze a repteret, és „nagyon nehéz lesz haszonra szert tennie a tulajdonosnak, ha továbbra is ilyen szinten fejleszti a repteret”.
 • Szintén a repülés világát érintő bejelentés, hogy a miniszter azt ígérte: a kormány kész anyagi segítséget is adni a Wizz Airnek ahhoz, hogy napi szinten legyen repülőjárat Budapest és Székelyföld között.

(Borítókép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Hollik István kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. április 18-án. Fotó: Mohai Balázs / MTI) • Hírek
 • Csok