Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Karácsony: Az egész magyar sajtó előtt csinál hülyét magából a zuglói testület

DMOHA20190220005
2019.04.18. 13:59

Hiába készültek a zuglói képviselő-testületben több javaslattal a parkolási rendszerrel kapcsolatban, a képviselők végül a napirendet sem tudták elfogadni - derül ki a 444 összefoglalójából.

Az esetről Karácsony Gergely polgármester - akit főpolgármester-jelöltként éppen a parkolási rendszer miatt támad a Fidesz - azt mondta:

az egész magyar sajtó előtt csinál hülyét magából a zuglói testület.

Ugyanis a képviselők nem fogadták el a napirendi javaslatát, innentől tehát a képviselők felelőssége, hogy nem sikerül dönteni olyan fontos ügyekben, mint a zuglói parkolás üzemeltetésének önkormányzati átvétele, vagy szociális bérlakások építése. A Fidesz hiába beszélt erről az elmúlt napokban, a Fidesz sem szavazta meg a napirendet, így a saját maga által kezdeményezett vizsgálóbizottságról sem szavazhatott.

A napirenden ugyanis a parkolással kapcsolatban több javaslat is szerepelt:

  1. A Fidesz háromfős vizsgálóbizottságot akart felállítani, mert szerintük az elmúlt két évben több mint 700 milliós vesztesége származott a kerületnek a parkolási rendszerből. Karácsony erre - a Fidesz számára talán váratlanul - úgy reagált: támogatja a vizsgálatot, hiszen neki nincs takargatnivalója.
  2. Ugyanakkor Karácsony is benyújtott egy javaslatot, amely szerint az önkormányzat vegye át a parkolási rendszer üzemeltetését a kiszervezés helyett, mivel július 9-én úgyis lejár az erről kötött vállalkozási szerződés. Karácsony a javaslatában azt írta: "Zugló ezzel a lépéssel az egységes fővárosi parkolási rendszer megteremtését is segíti, amelyhez csak úgy lehet eljutni, ha az önkormányzatok először visszaveszik a feladatot a parkolás-üzemeltetést végző vállalkozásoktól, és ezzel megnyitják az utat a fővárosi hatáskörű, egységes szabályozás megalkotásához".
  3. Volt egy harmadik javaslat is: Hajdu Flórián MSZP-s alpolgármester azt javasolta, hogy vegyenek újabb 76 parkoló automatát.

Semelyik javaslatról nem szavazhattak viszont, mert a tárgyalásig sem jutott el a történet. Karácsony ugyanis azt hallotta, hogy a Fidesz csak a vizsgálóbizottságát akarja megszavazni, majd kivonulna. Ezért Karácsony hátrébb csúsztatta volna ezt a napirendi pontot.

Ez nem jött össze, majd visszatértek az eredeti javaslathoz, amelyből a Fidesz ki akarta húzni Karácsony javaslatát a parkolási rendszer visszavételéről. Karácsony ezt ellenezte, mert "ez arról szól, „amit én a Fidesz-propagandamédiában folyamatosan hallok a fideszes politikusoktól, hogy azokat a szerződéseket, amelyek lejárnak, azokat az önkormányzat gondolja újra" - idézte a 444 a polgármestert.

A Fidesz nem fogadta el, amit akart

Végül semmilyen napirendet nem fogadott el a testület (sem a Fidesznek, sem az MSZP-nek nincs egyedül többsége, ezért nem sima egyetlen szavazás sem). A fideszesek azt sem fogadták el mind, amit maguk akartak, tehát a vizsgálóbizottságról sem.

Rozgonyi Zoltán fideszes alpolgármester azt mondta: szerinte

mindenki megzavarodott a napirendi sorrendekben,

ezért szünetet és új szavazást kért a napirendről. Karácsony ekkor fakadt ki, hogy "az egész magyar sajtó előtt csinál hülyét magából a zuglói testület", és nem kívánta folytatni ezt az ülést, így berekesztette.

Vagyis semelyik napirendi pontról nem született most döntés, de ezek után Karácsonyról eggyel nehezebben mondhatja a Fidesz, hogy nem próbálta meg rendezni a zuglói parkolás ügyét.

Karácsony az ülés után a Facebookon azt írta: "a zuglói Fidesz ma megakadályozta a zuglói parkolás rendezését. A Fidesz a mai testületi ülésen még a saját javaslatát, az általam egyébként támogatott parkolási vizsgálóbizottság felállítását is leszavazta. Nyilván rájöttek, hogy ha lenne érdemi vizsgálat, akkor kiderülne, hogy minden szavuk hazugság." Karácsony jelezte, hogy máris összehívta az új testületi ülést.

(Borítókép: Karácsony Gergely 2019. február 20-án. Fotó: Mohai Balázs / MTI)