Az óvodásoknak almát osztogató fideszes polgármester helyteleníti a gyerekek kampányban szerepeltetését

2019.04.19. 15:04

Szentgyörgyvölgyi Péter, V. kerületi fideszes polgármester ellátogatott a kerület egyik óvodájába, ahol almát osztogatott a gyerekeknek, amiről aztán persze készültek fotók, amik aztán kikerültek a polgármester Facebookjára. 

Az esetet a 444.hu szúrta ki, akik szerint Szentgyörgyvölgyi nem kért előzetesen engedélyt a szülőktől a fotózásra, hiszen nem is tudtak róla, a gyerekekről készült fotókat pedig kitakarás nélkül osztotta meg.

Az ombudsman még a kampányidőszak elején arra szólította fel a 2019-es európai parlamenti választásokon listát állító valamennyi jelölő szervezetet és jelöltet, hogy a kampány során tartózkodjanak a gyermekek szerepeltetésétől rendezvényeiken, a velük és róluk készült képek kampánycélú felhasználásától, illetve az iskolák és óvodák népszerűségnövelő szándékú látogatásától.

A közleményben a biztos így ír:

Meggyőződésünk, hogy egyetlen gyermek sem lehet pártpolitikai tevékenységnek háttere, díszlete, népszerűségnövelő tényezője. Az óvodák és iskolák politikai semlegességének követelménye azt szolgálja, hogy a gyermekek ne válhassanak a politika eszközévé.

A lap emiatt megkereste Szentgyörgyvölgyit, akiknek erről szóló kérdéseire Belváros Önkormányzata azt mondta, a szülők már a beiratkozásnál nyilatkoznak arról, hozzájárulnak-e a fotózásokhoz és a képek megosztásához.

Az ombudsmani "egyetlen gyermek sem lehet pártpolitikai tevékenység háttere" felszólításról pedig azt mondták:

Helytelenítjük a gyermekek kampányban történő szerepeltetését. (...) Szeretnénk azonban kiemelni, hogy az óvodák és bölcsődék meglátogatása, a gyermekekkel és szüleikkel való kapcsolattartás nem rendezvény, hanem az egy polgármester napi munkájának a része. (...) Fontosnak tartjuk a lakóközösségünk egészségét, így odafigyelünk arra, hogy egészséges élelmiszerrel támogassuk őket. Ez pedig még kiemelkedőbb a gyermekek és idős emberek körében, így a szokásos évi almaosztás alkalmával, odafigyelünk arra, hogy bölcsődék, óvodák és idős klubok is részesüljenek a vitamindús gyümölcsből.

Fotók pedig csak azért készültek, mert azokról az eseményekről mindig készülnek képek, ahol a polgármester megfordul, és ezeket fel is teszi saját oldalaira. 

A kapcsolattartás a lakóközösségével pedig a mindennapjai része, legyenek azok idősek vagy gyerekek.