20 milliós csalásért 300 ezres büntetést szabtak ki egy kis párt vezetőjére

2019.04.23. 10:05

Húszmillió forintos költségvetési csalás miatt ítélték el jogerősen egy parlamenten kívüli párt elnökét – tájékoztatta a Fővárosi Főügyészség hétfőn az MTI-t.

A vád szerint egy 37 éves férfi megalapításától, 2014. január 7-étől elnöke volt a pártnak, amely a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöböt nem érte el, de a választásra a Magyar Államkincstártól 149 millió forint támogatást kapott.

Az elnök ebből az összegből csaknem 20 millió forinttal nem tudott elszámolni, ezért külföldi cég nevében kiállított fiktív számlákat állított be a párt könyvelésébe, és az Állami Számvevőszéknek valótlan nyilatkozatot tett.

A bíróság előkészítő ülésén a férfi a vádbeli cselekményt beismerte és lemondott a tárgyalásról.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság elfogadta a vádlott beismerését és jogerősen 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélte - közölte a főügyészség.

Az Állami Számvevőszék a kamupártok által felhasznált pénzek visszaszerzéséért nem tett mindent elsöprő erőfeszítést. Arról, hogyan működött a kopogtató cédulák eltörlése után bevezetett szabályozás, amely alapján a költségvetési pénzek felvételére feljogosító jelöltállítást megfelelő számú aláírások begyűjtéséhez kötötte, itt olvashat bővebben.