Antal, Antónia
-6 °C
-2 °C

Magyar Nemzet: Emberöléssel elkövetett terrorcselekménnyel vádolják meg Hasszán F.-et

2019.04.23. 09:04

Hamarosan vádemeléssel folytatódhat Hasszán F. ügye, akit a hatóságok emberöléssel elkövetett terrorcselekménnyel vádolnak – írja a Magyar Nemzet. A szír férfi még 2018-ban akadt fenn egy biztonsági ellenőrzés során a Liszt Ferenc Repülőtéren hamis iratokkal, akkor a bíróság felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, és három évre kiutasította Magyarországról.

Közben kiderült, hogy Hasszán F. három éve csatlakozott az Iszlám Államhoz és a belga titkosszolgálat szerint társaival terrortámadást követett el 2016 elején a szíriai Homsz városában.   Amikor egy helyi lakos megtagadta, hogy csatlakozzon a terrorszervezethez, bosszúból és a civil lakosság megfélemlítése céljából mintegy húsz családtagját lefejezték. A nyomozás szerint Hasszán adhatta a parancsot afféle szakaszvezetőként, de ő maga is részt vett az öldöklésben. 

A lap szerint a terrorizmus vádját először tagadta a férfi, a görög titkosszolgálat ügynökének mondta magát, amit Athén azóta hivatalosan cáfolt. Azt is állította, hogy analfabéta, ugyanakkor a telefonjában több szöveges üzenetet találtak. 

A görög tájékoztatás szerint Hasszán 2016 februárjában lépett Lérosz szigetére, ekkor átvilágította a Frontex és Europol is, de nem találtak terhelő információt. Egy évvel később az európai menedékjogi alapelvek alapján ideiglenes befogadási jogosultságot kapott a szír férfi. A belga titkosszolgálat tavaly meg nem erősített információt küldött egy meg nem nevezett férfiról, aki szíriai konfliktuszónában részt vehetett Iszlám Állam-akciókban, és akkor épp Görögországban tartózkodott a feltételezések szerint. A görög titkosszolgálat augusztusban azonosította a férfit, és erről haladéktalanul értesítette európai partnerszervezeteit.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség budapesti elfogása után idén márciusban vette őrizetbe Hasszán F.-et, elsötétített ablakú autókkal, kommandósokkal szállították kihallgatásra.