Miklós
-5 °C
-2 °C
Index - In English In English Eng

Pénzbüntetést kapott a szécsényi polgármester, mert lekapcsolta a helyi internetet

2019.04.26. 15:05

Döbbenetes dolog történt 2015 nyarán Szécsényben, ahol Stayer László polgármester lement a hivatal pincéjébe, és egyesével szépen lekapcsolta a várost az internetről. A 24.hu szerint megszületett az első fokú ítélet, és a fideszes polgármestert 1,25 millió forint büntetés megfizetésére kötelezte közérdekű üzem működésének a megzavarása miatt.

A 24.hu idézi a vádiratot, eszerint „Stayer 2015. július 6-án magához vette az önkormányzati épület alagsori helyiségében lévő szerver szoba kulcsát, majd az ott elhelyezett, működő szerver áramellátását ellátó kismegszakítókat szándékosan lekapcsolta. Ezzel megszakította a Szécsény Város Önkormányzata tulajdonában lévő – de egy internetszolgáltató által üzemeltetett – szélessávú Internet-hálózat működését”.

A következő 9 órában a város internet nélkül maradt, de ami ennél is súlyosabb, hogy megszűnt a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat távközlési adatforgalma Szécsényben (...) megbénult a Szécsényi Rendőrkapitányság informatikai rendszere, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Szécsényi Járási Hivatalának a működése, a Szécsényi Katasztrófavédelmi Örs és az Országos Mentőszolgálat csak rádión kapta meg a riasztásokat, valamint leállt a Szécsényi Közös önkormányzati Hivatal informatikai rendszere, továbbá az e-MultiCoop Szövetkezet internetes adatforgalma is, mely jelentős zavart okozott a közintézmények, közhivatalok működésében”.

Stayer, akit a hivatalban kerestünk, de nem értünk el, három nap gondolkodási időt kért a fellebbezésre.