Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Támadás érte Márki-Zayék informatikai rendszerét, bukhatták az állami támogatást

2019.04.26. 11:52 Módosítva: 2019.04.26. 11:52

Kiderült, hogy miért függesztette fel a Magyar Államkincstár a hódmezővásárhelyi önkormányzat normatív támogatásának folyósítását. Hogy mi történt, arról Bárány Béláné, a polgármesteri hivatal közgazdasági irodájának vezetője beszélt: az önkormányzatnak tavaly folyósított normatív támogatások felhasználásáról szóló beszámoló beadási határideje a MÁK felé március 20. volt, majd ezt március 25-re módosították. Március 18-án azonban külső támadás érte az önkormányzat informatikai rendszerét, és a gazdálkodási rendszer csak hosszú idő után tudott újra teljesen üzembe állni.

Ezt vis maior helyzetnek hívják, emiatt az önkormányzat a beszámoló benyújtásának halasztását kérte, de erre nem kapott választ.

Április 3-án viszont arról értesítette a MÁK az önkormányzatokat, hogy amennyiben április 8-ig nem teljesítik beszámolási kötelezettségüket, számolniuk kell a normatív támogatások folyósításának felfüggesztésével. Az önkormányzat április 15-én tudta véglegesíteni a benyújtott beszámolót, melyet néhány nap múlva fogadott el a MÁK.

Varga Ildikó jegyző közölte, a támadás a teljes informatikai rendszert tönkretette, valamennyi adat eltűnt. Az utolsó teljes körű adatmentés március 15-én történt, ennek visszaállítása több mint egy hetet vett igénybe.

Hegedűs Zoltán, a Fidesz-KDNP közgyűlési frakciójának vezetője a közgyűlésben azt mondta, a város és a polgármesteri hivatal korábban soha nem került ilyen helyzetbe, nem fordult elő, hogy felfüggesztették volna az önkormányzat finanszírozását. Szerinte ezért a felelősség elsősorban a polgármesteri hivatalt vezető jegyzőt terheli.

A politikus kérte, hogy bocsássák a képviselők rendelkezésére az önkormányzatnak külső informatikai szolgáltatásokat végző cégekkel kötött szerződéseket.

Ennek Márki-Zay Péter polgármester ennek nem tett eleget, ezért a többséget alkotó Fidesz-KDNP elhagyta az ülést, így határozatképtelenné vált a testület.

A frakcióvezető az ülés után újságíróknak elmondta, a polgármesteri hivatal tavaly december 1-jén kötött szerződését egy céggel havi négymillió forintért informatikai szolgáltatások elvégzésére. A támadás napján újabb, hasonló - kilencmillió forintos - szerződést kötöttek egy másik céggel, írja az MTI.