Óvónőkkel íratták alá a Fidesz Kubatov-listáját

56673036 10156964557781093 5221130319972794368 o
2019.04.29. 08:31

Önkormányzati fenntartású óvodákban gyűjtöttek Orbán Viktor bevándorlásellenes programját támogató aláírásokat, a munkájuk miatt kiszolgáltatott óvónők pedig nem mertek nyíltan szembeszállni a "kéréssel" - derül ki a hvg.hu birtokába került hang- és képfelvételekből.

A józsefvárosi köznevelési intézményekben zajló politikai agitáció súlyosan sért több törvényt is, az adataikkal Kubatov-listára került dolgozók már el is kezdték kapni a Fidesz kampányüzeneteit.

"Felülről jött a kérés" - így nyomatékosították a VIII. kerület Józsefváros Önkormányzat egyesített óvodájában dolgozó munkatársak körében, miért kellene aláírniuk a Fidesz „Kubatov-listaként” emlegetett adatgyűjtő ívét. Munkaviszonyuk miatt az óvónők egyértelműen kiszolgáltatott, függő helyzetben vannak a fideszes vezetésű önkormányzattól, így a törvényellenes „kérés” visszaéléssel felérő nyomásgyakorlásnak vehető. Mindez nem derült volna ki, ha a Napraforgó Egyesített Óvoda 13 tagóvodájának egyikében nem okoz feszültséget a munkatársak körében, hogy a fideszes aláírásgyűjtéssel ilyen helyzetbe hozzák őket. Bár nyíltan háborogni és ellentmondani nem mertek, az egyik dolgozó a mobiltelefonjával hangfelvétel és fotók formájában rögzítette a történteket, és névtelenséget kérve eljuttatta hvg.hu-hoz. 

A lap cikkében megjegyzi: már az eleve törvénytelen, hogy óvodában folyt a politikai kampánytevékenység és adatgyűjtés, de ezúttal az adatok gyűjtéséhez jogilag kötelező adatkezelési tájékoztató sem volt az ívek mellé csatolva. Holott ezeken a jogi követelményeknek megfelelően kifejezetten az szerepel, hogy az aláíró ennek ismeretében dönt, és a szignójával „hozzájárul ahhoz, hogy a Fidesz az íven szereplő adatait visszavonásig kezelje”. A lap szerint a szülőkkel nem próbálták aláíratni a támogató íveket, tartottak attól, hogy botrány lesz a dologból.

Az önkormányzat elismerte az aláírásgyűjtés tényét, de tagadták, hogy a fideszes alpolgármester ennek érdekében nyomást gyakorolt volna az óvónőkre. Mivel az ívek viszont tőle származtak, a polgármester megvonta tőle az eddig oktatási jogkörét.