Kínába is lehet majd utazni a kormány 2 hetes nyelvi kurzusán

2019.04.30. 16:30 Módosítva: 2019.04.30. 16:30

Bár a családvédelmi akcióterv mellett egy kicsit háttér beszorult, de Orbán szokásos évértékelőjén azt ígérte, minden középiskolás a 9. és a 11. tanév nyarán kéthetes külföldi nyelvtanfolyamon vehet részt a kormány költségén. Most kiderült pár részlet a tervezetről.

Bartos Mónika fideszes országgyűlési képviselő lesz a magyar diákok külföldi nyelvi kurzusainak szervezéséért felelős miniszteri biztos, jelentette be Kásler Miklós kedden. Kásler elmondta, hogy Bartos Mónika feladata lesz, hogy megszervezze a 9. és 11. évfolyamra járó 140 ezer magyar diák két-kéthetes külföldi nyelvi kurzusát.

Bódis József, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára arról beszélt:

számításaik szerint egy tanuló táboroztatása kétezer euróba kerül, így a teljes program évi 90 milliárd forint költségvetési forrást igényel.

 Ebből biztosítják az utazás, a kint tartózkodás és a nyelvtanfolyam költségeit.

A heti 20-25 órás tanfolyam mellett a diákok nyelvtudása a szabadidős programokon is erősödik, és törekszenek arra is, hogy családoknál szállásolják el őket, mert így még több lehetőségük lesz idegen nyelven kommunikálni.

A szervezőmunka a Bartos Mónika által vezetett operatív csapatra hárul, a technikai hátteret pedig a Tempus Közalapítvány biztosítja. Pályázni egyénileg és csoportosan is lehet majd, és a pályázati rendszer kialakításánál igyekeznek minden tanulói igényt figyelembe venni.

Bartos Mónika elmondta, hogy a program minden diák számára nyitott, célja, hogy motiválja a fiatalokat a nyelvtanulásra, sikerélményt biztosítson, ezért szakmai ajánlások alapján valószínűleg egy minimális nyelvi tudás lesz az előfeltétele.

A program fő célkitűzése, hogy az elsőként tanult idegen nyelvben szerezzenek minél nagyobb jártasságot a fiatalok. Célországként elsősorban Európai Uniós országokat jelölnek meg, így

már felvették a kapcsolatot az Egyesült Királyság, Írország, Málta, Franciaország, Ausztria és Németország, rajtuk kívül pedig Kína nagykövetével is.

A program jövőre indul, 2019-et a részletek kidolgozására fordítják, mondta a miniszteri biztos.