Áthelyezték az átjelentkezők kedvenc szavazókörét

IMG 7150
2019.04.30. 15:41

Ha valaki a választás napján nem azon a településen tartózkodik, ahol a lakóhelye szerint szavazhat, akkor átjelentkezhet a tartózkodási helyének megfelelő szavazókörbe. Ezért minden településen (Budapesten minden kerületben) van az átjelentkezőknek kijelölt szavazókör.

Ha egy településre vagy kerületbe túl sokan jelentkeznek át, akkor egyes szavazókörök rettenetesen leterheltek lehetnek a választásokon. A 2018 áprilisi országgyűlési választásokon, ki ne emlékezne erre, ilyen volt például a 11. kerületi Bocskai úti általános iskolában üzemelő szavazókör is.

Vargáné dr. Kremzner Zsuzsanna, Újbuda jegyzője, a helyi választási bizottság vezetője február 15-i határozatában egy másik általános iskolát, a gazdagréti Csiki-hegyek utca 13-15. szám alatt található általános iskolában üzemelő 56-os szavazókört jelölte meg a 11. kerületbe átjelentkező szavazóknak a központibb helyen lévő, és könnyebben megközelíthető Bocskai úti iskola helyett.

3-3,5 órás most a sor a Bocskai úton

Emailben megkerestük a jegyzőt, hogy miért változtattak a szavazókör helyszínén, és hogy esetleg azért változtattak-e, mert ez a szavazókör kevésbé központi elhelyezkedésű, és talán így kevesebb átjelentkező választja majd.

A Bocskai iskolában szavazóknak áprilisban borzalmas hosszan, akár 3-4 óráig is sorba kellett állniuk, utcákon keresztül kígyózott a sor. 

2018 áprilisában 10611 ember szavazott az átjelentkezős szavazókörben.

 

(Borítókép: Választók állnak sorban a Bocskai úti általános iskola előtt 2018. április 8-án. Fotó: Ajpek Orsi / Index)