Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Feljelentést tesz a Fidesz Márky-Zayék informatikai szerződései miatt

2019.04.30. 13:25

Feljelentést tesz a Fidesz a hódmezővásárhelyi önkormányzat gyanús informatikai szerződései miatt, jelentette be Hegedűs Zoltán, a Fidesz-KDNP helyi közgyűlési frakciójának vezetője kedden.

Hegedűs azt mondta, az, hogy Márki-Zay Péter polgármester nem mutatta be a hódmezővásárhelyi önkormányzat informatikai szerződéseit, arra utal, valami nincs rendben ezekkel a megállapodásokkal. Szerint felvetődik a gyanú, hogy a szerződések nem a város, hanem Márki-Zay saját politikai érdekeit szolgálják. A politikus azt mondta, "nagy valószínűséggel Márki-Zay Péter újabb korrupciós ügye" kerülhetett napvilágra.

Hegedűs szerint a fiktív szerződések gyanúját erősíti, hogy az egyik vállalkozás december 1-jén – havonta csaknem négymillió forint ellenében – kifejezetten azt a feladatot kapta, hogy külső támadásokkal szemben védje meg az önkormányzat informatikai rendszerét. Ennek ellenére egy március 18-i támadás az informatikai rendszer teljes összeomlásával, majd az önkormányzat normatív finanszírozásának felfüggesztésével járt. A másik lehetőség szerinte az lehet, hogy a szerződéseket a jogi, beszerzési, számviteli szabályok megkerülésével kötötték meg.

Hegedűs Zoltán azt mondta, hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést tesznek, emellett közérdekű adatigényléssel fordulnak az önkormányzathoz, hogy kiderüljön, milyen előkészületek előzték meg a megállapodások megkötését, pontosan mit tartalmaznak a szerződések, és a város mikor és mennyi pénzt fizetett ki a cégeknek.

A politikus azt is mondta, a korábbi városvezetés idején három informatikus dolgozott a polgármesteri hivatalban, az ő feladatuk volt az informatikai rendszer karbantartása és védelme. Jelenleg a külső cégek alkalmazása mellett heten végzik ezt a munkát. (MTI)