16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 2
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 2
Portugália 1
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02. ÉLŐ
Szerbia 2
Svájc 3
974 Stadion G csoport
20:00, December 02. ÉLŐ
Kamerun 0
Brazília 0

Kitiltottak minden rendezvényt a budapesti piacokról

B RKL20140718001
2019.04.30. 15:07
Visszavonták egy nonprofit szervezet engedélyét, hogy a Rákóczi téri Vásárcsarnokban közösségi programokat tartson. Habár hivatalos indoklást nem kapott a Mindspace, a Csarnok és Piac Igazgatóságtól úgy tudjuk, az idei választások miatt döntöttek így. Attól fél az önkormányzati intézmény, hogy a közösségi reggeli közben elkezdenek politizálni az emberek, ezért inkább minden rendezvényt törölnek.

Sziasztok Mindspace követők! Az van, hogy április 24-én határozatlan időre visszavonták a Rákóczi téri Vásárcsarnokban futó programjaink engedélyét. Ez idáig hivatalos indoklást az ügyben nem kaptunk

- írta ki a Mindspace nevű nonprofit szervezet a Facebook oldalára kedd délután.

"Az utóbbi pár napban folyamatosan azon gondolkodunk, hogy mi történik, hiszen a közösségi reggeli, a lakossági növénycsere, a közösségi iroda, a Józsefvárosi Kisiparos vásár és a zero waste workshopjaink, valljuk be, elég barátságos rendezvények. Egyszerűen csak szeretjük a csarnokot, az árusok, a helyiek és a felügyelőség pedig szeretik a rendezvényeinket." 

A Mindspace évek óta szervez közösségépítő programokat az egyre inkább kiüresedő Rákóczi téri Vásárcsarnokban. 2017-ben például itt állították ki Déri Miklós képeit, aki a piaci eladókról készített fotósorozatot.

x
Fotó: Mindspace

Az egyik legnépszerűbb rendezvényük a közösségi reggeli szombatonként, ami úgy néz ki, hogy kiraknak egy nagy asztalt a csarnokban, és bárki leülhet reggelizni, beszélgetni. Ez nem tetszett a vásárcsarnokot felügyelő igazgatóságnak, ezért inkább visszavonták az engedélyüket.

A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága saját hatáskörben döntött úgy, hogy a hozzá tartozó piacokon/vásárcsarnokokban lévő rendezvényeket az európai parlamenti választások, illetve az önkormányzati választásokig felfüggeszti. A vásárcsarnokainkban/piacainkon nem kívánunk semmilyen politikai megnyilvánulásnak helyet adni, különös tekintettel a kampányidőszakra

- válaszolta megkeresésünkre Dénes Ákos, a Csapi igazgatója. A rendezvények felfüggesztése az összes budapesti piacra vonatkozik, ám az elmúlt időszakban csak a Rákóczi téri Vásárcsarnokban voltak közösségi programok.

A Rákóczi téri Vásárcsarnokban lévő rendezvények ismereteink szerint nem voltak politikai irányultságúak, de fórumot adhatnak különböző politikai megnyilvánulásokra. Ezt ebben az időszakban kifejezetten szeretnénk elkerülni. Természetesen az állásfoglalásunk minden politikai irányultságra vonatkozik.

Ezek szerint annyira féltek attól, hogy az emberek elkezdenek politizálni a piacon, hogy egy politikamentes rendezvényt fojtottak el csírájában. 

A Mindspace azt írja, ettől függetlenül folytatják a szomszédság-, és negyedfejlesztő munkájukat a csarnok közvetlen környezetében, csak a Rákóczi téri Vásárcsarnokban tartott programjaikat kellett törölni.

(Borítókép: Róka László / MTI.)  • Hírek
  • Hírek