Andrea, Ilma
5 °C
11 °C

A kis pártok majálisa volt az idei

Az EP-választásokra készülve majálisozik az ellenzék

Index
2019.05.01. 18:55
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A Momentum maratoni tüntetése véget ért az Örömódával. A résztvevők egy része már korábban el is indult haza. Ezzel zárjuk is a napi közvetítésünketm, de itt hagyunk egy összefoglalót a napi eseményekről.

 • Fekete-Győr szerint az EU-csatlakozás legnagyobb nyertese maga Orbán Viktor. "Minden egyes magyar az elmúlt 15 évben kapott 1,2 millió forintot. Azt a pénzt, amit sokaknak adtak, kevesek vitték haza." Ezek a pénzek hiányoznak a kórházakból, ahol szerinte évente 24 ezer ember hal meg amiatt, mert nincs elég pénz az egészségügyben.

  A Momentum azt javasolja, hogy az EU-s pénzeket csak három dologra lehessen költeni Magyarországon: kórházakra, iskolákra és munkahelyekre. "Mentsük meg együtt azt a 24 ezer embert, aki meghalna Orbán Viktor rendszerében a rossz egészségügy miatt" - mondta Fekete-Győr.

 • Fekete-Győr szerint a mostani magyarországi állapotok miatt "idáig magyarok százezrei mentek el, és mind a mai napig naponta százak hagynak itt minket." Például Alexa húga is Angliában gyógyít altatóorvosként.

  Ma Magyarországon nem bevándorlási, hanem kivándorlási válság van. És ennek ma nem látjuk a végét! 

  Magyarország szerint elveszít egy generációt. És szerinte a Fidesz is látja ezt a problémát, de csak a Gyere haza, fiatal nevű programot tudta kitalálni. "Összesen 68-an költöztek haza."

  Fekete-Győr szerint arról kell beszélni, kik ezért a felelősök. "M. Lőrinc, R. Antal, T. István, H. Árpád, és a bűnbanda feje: O. Viktor." - sorolta a politikus az EU-s csatlakozás igazi győzteseit.

 • Emma Bonino római szenátor, volt olasz külügyminiszter, illetve Luis Garicano, ALDE alelnök, a Ciudadanos listavezetője állt ki a Momentum mellett, majd Fekete-Győr András Momentum-elnök lépett színpadra, aki ezt nyilván megköszönte.

  Fekete-Győr arról beszélt, hogy mi lett abból az álomból, amelyet az EU-s csatlakozás jelentett a magyarok millióinak. Volt, aki a történelmi jelentősége vagy a szabadabb utazás lehetősége, mások a felzárkozás reménye miatt várták a csatlakozást. De ha ma körbe nézünk, "nem lett itt sem nyugati jólét, sem nyugati bérek, sem korszerű egészségügy, sem világszínvonalú oktatás, sem tiszta politika."

  "Nem jött el a kánaán. Nem élünk addig, mint az osztrákok. Nem olyan jók az iskoláink, mint a finneknek" - mondta Fekete-Győr.

 • Cseh Katalin, a Momentum EP-listavezetője arról beszél, hogy mindannyiunknak volt egy álma az Európai jövőről. "De ezt az álmot ellopták tőlünk."

  Ellopták az európai jövőt, amikor kórházak és iskolák helyett Tiborcz Istvánok és Orbán Ráhelek gazdagodtak az EU-s támogatásokból.

  Szerinte napi kétmilliárd forintot loptak el, "amiből megteremthettük volna azt az országot, ahol mindenki tisztességgel és méltósággal élhet", és mindezt tétlenül nézte az európai elit.

  Szerinte a mostani választáson arról dönthetünk, hogy "több Európát vagy több Orbánt szeretnénk."

  Cseh olyan hosszan beszélt, hogy a végén berekedt, többször elcsuklott a hangja. De azért többször sikerült elmondania a párt legfontosabb üzenetét, hogy EP-képviselőként azért fog dolgozni, hogy "a nekünk szánt pénzeket valóban a jövőnkbe fektessék: kórházakba,iskolákba, munkahelyekbe!"

 • Szél Bernadett független képviselő, egykori LMP-s társelnök nem először szólal fel a Momentum rendezvényén. Most arról beszél, hogy nekünk nem Putyin vagy Erdogan a példaképünk, hanem a nyugathoz, az EU-s értékközösséghez tartozunk. És ez a közösség akkor működőképes, ha jogállamok alkotják. Ebbe pedig nem fér bele az Orbán Viktor-féle illiberális demokrácia. Szerinte Magyarországon nincs demokrácia, így az első közös cél, hogy ezt újra megteremtsék az országban.

  Szél a munka ünnepéről is beszél, és felhívja a figyelmet a női és férfi egyenlőségre a munkaerőpiacon, illetve a szociális védőháló szükségességére. "Van élet az orbáni modellen túl, merjünk túllépni azon a rendszeren, ahol az embereket rossz bérekkel büntetik."

  A harmadik téma, amit Szél felvet: a "klímafelelősség elve", vagyis a klímaváltozás elleni küzdelem.

 • Balázs Péter volt külügyminiszter az első felszólaló a Momentumnál. A 2004-es csatlakozás napjára emlékezik vissza, és kiemeli, hogy ez a történelmi esemény a korábbi kormányok közös eredménye volt az Antall-kormánytól kezdve. Nemzeti egység volt, a kormányok "egymásnak adták át a stafétát".

  Ám szerinte máshová érkeztünk meg, mint akartuk: "ide akartunk eljutni? Valószínűleg nem!" Szerinte mindennap meg kell erősíteni, hogy ehhez az értékvilághoz aakrunk tartozni. De most messze kerültünk ettől az értékközösségtől. "Magyarország elfordult Európától, és Magyarországtól elfordultak százezrek." Őket haza kell hozni, "fogjunk össze ennek érdekében."

 • A momentumos szervezők is döbbenten konstatálják, hogy kevesen vannak - kevesebben, mint ahány embert vártak.

  A Kodály köröndre érkezett az Európamenet
 • Érthetetlen okokból, rendhagyó módon a színpaddal szemben nem a közönség, hanem egy fehér sátor kapott helyet. 

  Nemsokára jöhet a Himnusz, majd a beszédek, de előtte a színpadról közölték, hogy pénzt gyűjtenek a szimpatizánsoktól,

  a közhiedelemmel ellentétben nem minden esetben finanszírozza a Fidesz az ellenzéket

  - hangzik el egy poén, "10 forint is számít". 

 • Az MSZP és a Párbeszéd politikusai nem örültek Bangóné Borbély Ildikó patkányozós mondatának, de már túl vannak rajta. Karácsony Gergely szerint akár jót is tehet nekik.

  Nem akarjuk, hogy az MSZP-ből baloldali Fidesz legyen
 • Táncra perdültek a momentumosok
 • Németországban csaknem négyszázezren vettek részt a szakszervezetek május elsejei felvonulásain, amelyeken a közelgő európai parlamenti választással kapcsolatban európai szintű lépéseket követeltek a munkavállalók helyzetének javítására - jelentette az MTI. 

  A szakszervezetek országos szövetségének (DGB) összesítése szerint a munkavállalói érdekképviseletek 481 demonstrációján 381 500 ember vonult utcára, ami több mint 40 ezres növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

  Az "Európát, de most aztán igazán!" mottóval meghirdetett rendezvények szónokai "szociálisabb", a munkavállalók érdekeit még inkább szolgáló Európa megteremtését sürgették és az EP-választáson való részvételre buzdítottak.

  Május 1-je a szakszervezeti tüntetések mellett a nem ritkán erőszakba torkolló szélsőbaloldali megmozdulások napja is több német nagyvárosban, elsősorban Berlinben, ahol az idén 5500 rendőrt vontak össze a demonstrációk és utcai fesztiválok biztosítására. Késő délutánig nem történt nagyobb rendbontás.

 • Biztosan csúszás lesz a Momentum Európamenetén, ugyanis az a pár száz ember lassan halad a Kodály körönd felé. (A forgatókönyv szerint ott öt órakor kezdődnének a beszédek.) Úgy tűnik, a szelfik komoly jelentőséget élveznek, meg-meg áll a menet, hogy az élen lévők fotózkodhassanak.

 • Most indul a Szabadság térről a momentumos Európamenet, néhány százan lehetnek a sorban. A Honvéd utcában állt fel a Momentum zenés felvezető kamionja és jól ismert kampánybusza. A menet elején a Momentum vezetői vonulnak lila momentumos és EU-s zászlókkal. Luis Garicano, az ALDE alelnöke Cseh Katalin mellett vonul, de kíséri a menetet Emma Bonino római szenátor is. 

  Elindult a Momentum Európamenete
 • Gyülekeznek a momentumos felvonulók a Szabadság téren
 • Margethe Vestager, az EU versenyjogi biztosa az első felszólaló, ő már a Szabadság téren, a felvonulás előtt mondott pár szót. Vestager a jogállamiság fontosságáról beszélt, amely nem csupán egy jelszó, hanem a biztosítéka annak, hogy "úgy élhetjük az életünket, ahogy élni akarjuk". "Amikor a lányod ugyanolyan eséllyel kerül be az egyetemre, mint a rektor fia"- mondta a biztos, aki szerint ez a legfőbb európai ígéret.

  Vesteger sok szerencsét kívánt a momentumos jelölteknek a választásokra és utána is. "A liberális értékek progresszív szelleme vezessen titeket" - üzente. A szimpatizánsokat pedig arra biztatta, hogy járjanak városról városra és beszélgessenek.

  A biztos a beszéd végén megfogalmazta, miről szól az Európamenet. "Menetelünk azért, hogy 15 év múlva a gyerekeink büszkén nézzenek fel ránk. Menetelünk a szabadságért, a fejlődésért, az egységért. Menetelünk Európáért! Hajrá!" - mondta a biztos.

 • Erős kijelentések hangoztak el a Mi Hazánk majálisán. Összevetettük a Jobbik és a Mi Hazánk rendezvényét. Vajon hol ettek több ingyen rántottát? 

 • Fél négyre pár százan gyűltek össze a Szabadság téren, ahonnan nemsokára indul a Momentum-felvonulás. De előtte itt is lesz egy beszéd, az EU versenyjogi biztosától. A tér egy viszonylag meglepő, a szovjet emlékmű mögötti kijáratánál állítottak színpadot. És itt vannak a Momentum-tüntetések kötelező kellékei: lila lufi, EU-s zászló, Fekete-Győr András. 

  IMG 6941
  Fotó: Biró Marianna / Index
 • A képen jellemzően turistákat látunk, a lila momentumos pultnál páran ácsorognak délután három órakor. Pedig mindjárt indul az úgynevezett Európamenet a Kodály köröndhöz.

  Az Európamenet részletes programja:

  15:30 - 16:00 beszédet mond Margrethe Vestager, az EU versenyjogi biztosa

  16:15 - 17:45 Séta a Kodály köröndre

  17:45 - 19:00 Beszédek

  • Balázs Péter, volt külügyminiszter a V21-csoport képviseletében
  • Szél Bernadett, független országgyűlési képviselő
  • Emma Bonino, római szenátor és volt olasz külügyminiszter
  • Luis Garicano, ALDE alelnök, a Ciudadanos listavezetője
  • Fekete-Győr András, a Momentum elnöke
  • Cseh Katalin, Momentum EP-listavezetője
 • Volt egy szürreális kis intermezzo az MSZP majálisan Ujhelyi István fórumán. Az élő Facebook-közvetítésen látszik a 42. percnél, hogy Ujhelyi felfedezi, hogy jelen van a sátorban a Vadhajtások nevű vad-kormánypárti oldal munkatársa, aki korábban - a Sargentini-jelentés megszavazása után - egy felakasztott Ujhelyi István báburól posztolt. 

  Ujhelyi elkezdte provokálni, hogy a vadhajtásokos úr nemcsak posztolt, hanem maga akasztotta fel a bábut. Ezt pedig el is ismerte közvetve, mert azzal védekezik, hogy előtte Orbán-bábut rúgdostak az ellenzékiek. 

  Itt lehet megtekinteni a jelenetet a 42. percnél:

 • Retro majális Felsőtárkányban. A képek tényleg önmagukért beszélnek.

 • Csoda volt, hogy nem volt tömegverekedés, amikor Gaudi-Nagy Tamásék árpádsávos zászlókkal, budaházyzva bevonultak a szoci majálisra. Bezzeg mostanság!

  Csak beszélgetünk, őrmester úr
 • Autonomista majális néven is van egy rendezvény a  Városligetben, az 56-os emlékmű mellett. Alternatív baloldali fiatalok szervezték, pár tucat ember ücsörög a fűben és hallgatja a koncerteket. Itt volt TGM is.

 • A szocialista majálison megszavaztatták, íme!

 • Igaz, nem a(z akkor) mérsékelt polgári-konzervatív Fidesznél mondták ezt, hanem a(z akkor) radikális jobboldali Jobbiknál. Hát, változik a világ.

  Csak egy nyűg nekünk az EU
 • A Liberálisok közleményt adtak ki az EU-csatlakozás 15. évfordulójára. "A mai napon az európai értékeket, a kontinens tagállamai közötti együttműködést és szolidaritást ünnepeljük. Az egész országban nincs még egy olyan ügy, amely akkora támogatást élvezne, mint hazánk uniós tagsága", írták.

  A közlemény szerint Magyarország egyértelmű haszonélvezője az európai támogatásoknak, az Európai Unió azonban értékközösség is, amely a szabadság szeretetén, az alapvető jogok tiszteletben tartásán és a béke megbecsülésén alapszik. Ezek ellen azonban az "illiberális állam brutális támadást indított", a demokratikus értékek elleni fideszes támadás pedig mára Európa peremére sodorta hazánkat, írták.

  "A Fidesz tudatosan fordult szembe az európai értékekkel és ezzel veszélybe sodorta Magyarország uniós tagságát. A mi felelősségünk, hogy megálljt parancsoljuk Orbán Viktornak és Európa-ellenes kormányának. Védjük és erősítsük meg közösen a demokratikus, szabad és európai Magyarországot!", zárul a közlemény.

 • Ez egy baloldali póló?
 • A Munkáspárt haknizenekara nem tud hibázni. Thürmer migrációellenes kirohanása után az Afrikát játszották, most pedig a Beatricétől eldalolták a szovjetek kivonulásának himnuszát is.

 • Az LMP vezetői Pécsen majálisoztak, és itt Demeter Márta társelnök az MTI szerint bejelentette, hogy a nemzetgazdaságok teljesítőképességével arányos, közös európai minimálbér bevezetését és közös szociális minimum kialakítását kezdeményezi a párt.

  Demeter Márta arra is felhívta a figyelmet, hogy a multinacionális cégek helyett a hazai kis- és közepes vállalkozásokat kell támogatni az európai uniós forrásokból, mert azok teremtenek több munkahelyet.

  Magyarország szerdán ünnepeli európai uniós tagságának 15 évfordulóját. Az alkalomból az LMP egy nyilatkozatot adott ki, amelyben deklarálja, hogy milyen Magyarországot, Európát kíván építeni.

  Keresztes László Lóránt társelnökazt mondta: az LMP erősen elkötelezett az európai integráció mellett, ugyanakkor komoly változásokat kell elérni az unió működésében, ezért óriási jelentősége van az európai parlamenti választásoknak.

  A sok pozitívum mellett nem sikerült azoknak az elvárásoknak megfelelni, amelyek jogosan fogalmazódtak meg a magyar társadalomban az uniós tagsággal kapcsolatban - mondta. Szerinte nem sikerült elérni azt a felzárkózást, amelyet minden magyar ember várt az EU-tagságtól. Négy magyar régió található az unió 20 legszegényebb térsége között, Magyarország pedig az EU második legszegényebb országává vált - mondta.

 • Súlyos összeállítás a 2007-es majálisról Gyurcsánnyal, a híveivel és gyűlölőivel.

  A munkaszünet ünnepe