Senki nem kíváncsi már a külön pártmajálisokra

DSC 2272
2019.05.01. 18:51 Módosítva: 2019.05.01. 20:05

Ha egy mondatban kell majd összefoglalni a 2019-es pártmajálisokat, akkor nem egy pártüzenet, egy erős mondat vagy egy botrányosabb történés marad meg. Politikai szempontból az idei május 1. legfontosabb jellemzője, hogy az ellenzéki választók pár kivételtől eltekintve látványos érdektelenséget mutattak a rendezvények iránt.

A Mi Hazánk tojásrántottáját reggel többen falatozták, mint a Jobbikét, amely ugye papíron a legnagyobb ellenzéki erő. Az MSZP majálisáról eltűnt a nagyszínpad, a rét közepén egy mini pódium is elég volt annak az egy-kétszáz embernek, akik Tóth Bertalanékat akarták meghallgatni.

A DK majálisán többen voltak, mint a szocialistákén, de Dobrev Klára egyelőre kevesebb embert mozgat meg, mint Gyurcsány Ferenc. A Momentum felvonulásának kezdetén több volt a turista a Szabadság téren, mint a tüntető.

A Mi Hazánk persze örülhet annak, hogy ránézésre több embert mozgatott meg, mint a Jobbik, amelyből kiszakadt. És ugyanezt mondhatjuk el a DK-ról is: örülhet annak, hogy ránézésre több embert mozgatott meg, mint az MSZP, amelyből kiszakadt. De itt sem beszélhetünk persze több ezres tömegről – amekkorát a baloldal akár tíz éve meg tudott mozgatni május elsején.

A dolog annyiban meglepő, hogy mégis csak egy választási kampány kellős közepén vagyunk. Annyiban viszont nem találhatjuk rendkívülinek, hogy a pártok kasszája köztudottan kimerült, ráadásul az ellenzék a politikáját hónapok óta az összefogásra építi (közös tüntetések, közös akciók, közös sajtótájékoztatók, közös jelöltek az önkormányzati választásokra). Ezzel szemben pedig most külön-külön, olykor egymás ellenében majálisoztak.

Erős, emlékezetes üzenetet sem tudunk kiemelni, pedig a majálisokon nem ritka a valóságtól elrugaszkodott, túlzó ígérgetés (elég Horváth Csaba ingyen BKV-jára vagy Gyurcsány Ferenc ingyen vizére utalni). Talán Toroczkai László 2022-es kormányzása volt a legbátrabb kijelentés az alábbiak közül:

  • Sneider Tamás, Gyöngyösi Márton, Jobbik: Sneider Tamás pártelnök hangsúlyozta: radikális reformra szorul az EU, mert tarthatatlan, hogy a nyugati tagállamok a keletiek leszakadása árán gazdagodnak. Szerinte „genocídium zajlik a magyarság ellen”, amikor a kivándorlás és a migráció révén kicserélik a népességet, a kihalás, a kivándorlás és az utóbbi családokat szétszakító hatása miatt a vidék társadalma „néma pusztulásban” van, a Kárpát-medence magyarsága pedig négy évtized alatt 13,5 millióról 11 millióra fogyatkozott. Gyöngyösi Márton szerint az EU-ban beindult egy erjedési folyamat, „a kérdés csak az, hogy a május végi EP-választáson ennek átütő, teljes elitcserét hozó eredménye lesz-e”.
  • Tóth Bertalan, MSZP: Magyarország európai uniós csatlakozásának 15. évfordulóját beárnyékolja, hogy „olyan kormánya van az országnak, amely saját céljára használja fel az európai uniós pénzeket. Magyarországon az európai uniós forrásokat ellopva olyan médiabirodalmat, gazdasági holdudvart építenek, amely elfojtja a szabadságot, a szólás- és a véleménynyilvánítás szabadságát” – jelentette ki.
  • Dobrev Klára, DK: „Nem igaz, hogy az Európai Unión kívül is van élet, ott csak káosz, nyomor és összeomlás van.” Az Európai Egyesült Államok létrehozása mellett érvelő Dobrev Klára azt mondta, Magyarország számára nincs más út, csak az, hogy egy erős európai közösség egyenrangú polgára legyen. Beszédében nagy hangsúlyt helyezett a DK európai minimálbérről, családi pótlékról és minimálnyugdíjról szóló ígéreteire.
  • Demeter Márta, LMP: A nemzetgazdaságok teljesítőképességével arányos, közös európai minimálbér bevezetését és közös szociális minimum kialakítását kezdeményezi az LMP. Szerinte a multinacionális cégek helyett a hazai kis- és közepes vállalkozásokat kell támogatni az európai uniós forrásokból, mert azok teremtenek több munkahelyet.
  • Karácsony Gergely, Párbeszéd: A május 26-i EP-választásnak óriási a tétje, Magyarországnak hitet kell tennie amellett, hogy Európához akar csatlakozni újra, mert „ma egyre távolabb kerül tőle”. "Európa vagy szociális lesz, vagy nem lesz.” Szerinte a másik út az, hogy az „Orbánhoz hasonló bajkeverők” szétverik az európai egységet.
  • Fekete-Győr András, Momentum: „Nem jött el a kánaán. Nem élünk addig, mint az osztrákok. Nem olyan jók az iskoláink, mint a finneknek.” Fekete-Győr szerint arról kell beszélni, kik ezért a felelősök. „M. Lőrinc, R. Antal, T. István, H. Árpád, és a bűnbanda feje: O. Viktor” – sorolta a politikus az EU-s csatlakozás igazi győzteseit. A Momentum azt javasolja, hogy az EU-s pénzeket csak három dologra lehessen költeni Magyarországon: kórházakra, iskolákra és munkahelyekre. 
  • Toroczkai László, Mi Hazánk: A 2022-es választásokon kormányzásra tör a Mi Hazánk Mozgalom, amely „a magyar haza megmaradásának utolsó esélye”. „Vagy a Mi Hazánk lesz kormányon, vagy a 'gyakorló elmebeteg' Gyurcsány Ferenc által vezetett balliberális tömb, vagy a Fidesz” – közölte.
  • Puzsér Róbert, főpolgármester-jelölt: Demóbunyónak nevezte Orbán Viktor miniszterelnök és Brüsszel vitáját a Jobbik és az LMP főpolgármester-jelöltje. Puzsér Róbert szerint a miniszterelnöknek az uniós pénzekre, az EU-nak pedig a jól képzett, de olcsó magyar munkaerőre van szüksége, utóbbit nem érdekli például a jogállamiság helyzete a Kárpát-medencében, „nem fognak bennünket felszabadítani”. Orbán Viktort Vlagyimir Putyin orosz elnök szálláscsinálójának nevezve Puzsér Róbert, azt mondta, a magyarok Szent István-i öröksége, hogy a Nyugathoz tartozzanak.
  • Thürmer Gyula, Munkáspárt: „A Munkáspárt ma az egyetlen baloldali és egyben nemzeti ellenzéki párt.” Szerinte nem baloldali az, aki a Jobbikkal szövetkezik, aki patkánynak nevezi azokat, akik nem rá szavaznak, aki nem meri leírni a hazaszeretet szót, és helyette azt írja: „haza, szeretet, Európa”. Az sem baloldali, aki az Európai Ügyészségtől várja, hogy harcoljon a hazai korrupció ellen, és az sem, aki az Európai Egyesült Államok olvasztótégelyébe akarja lökni a magyar népet – mondta.

A felsorolásból feltűnően hiányzik a Fidesz, amely korábbi szokásához híven ezúttal sem majálisozott. Orbán Viktor még reggel posztolt a Facebookon, hogy ő munkával tölti a napot: Varsóba utazott az EU-csatlakozásról szóló ünnepségre. A Fidesz pedig kiadott egy közleményt, hogy az aláírásgyűjtésük – amely Orbán Viktor bevándorlásellenes politikájáról szól – már másfél millió támogatónál tart.

(Borítókép: Bődey János / Index)