Szijjártó levélben támadja a terroristaként elítélt szír miatt vizsgálódó ENSZ-biztost

2019.05.01. 09:46

Megdöbbentőnek és sokkoló – ezeket a szavakat használja legszívesebben Szijjártó Péter az ENSZ emberi jogi biztosa elleni támadásában. A magyar külügyminiszter azzal vádolja Fionnuala Ní Aoláint, az ENSZ biztosát, hogy egy terroristák menteget, amikor vizsgálatot kezdeményez Ahmed H. ügyében.

Ha a név esetleg nem lenne ismerős: Ahmed H. az a szír férfi, akit 2015-ben letartóztattak a magyar határon, azzal vádolva, hogy ő irányította a kerítésnél a menekülteket, akikkel aztán összecsaptak a rendőrök. Azt mondták, a röszkei határzavargásoknál köveket dobált a rendőrökre, és erőszakosan arra próbálta őket rávenni, hogy engedjék át a menekülttömeget Magyarországra. A bíróság ezt igazolva látta, és társtettesként elkövetett terrorcselekmény miatt öt évre ítélte az ekkor már három éve előzetesben tartott férfit. A kormány közben saját kampányában is felhasználta a férfit, még az egyik nemzeti konzultációba is beleírták a nevét.

Fionnuala Ní Aoláin ENSZ-biztos Szijjártó Péternek küldött levelében néhány napja azt írta, hogy a terrorcselekmény miatt elítélt Ahmed H. jogai sérültek Magyarországon. A biztos kritikával illette a magyar törvényeket és az eljárást, valamint, írja az MTI, úgy vélte, a férfi nem terrorista és sérültek az emberi jogai.

Megdöbbentő és sokkoló, hogy Ön, az ENSZ magas rangú tisztségviselőjeként egy terroristát menteget. Megdöbbentő és sokkoló, hogy Ön egy olyan terrorista védőügyvédjeként jár el, aki támadást vezényelt a Magyarország határát védő magyar rendőrök ellen

– írta erre most Szijjártó Péter a válaszlevelében. A magyar külügyminiszter szerint szintén megdöbbentő és sokkoló, hogy a biztos szerint „az a normális módja a határátlépésnek, hogy valaki egy hangosbeszélőbe üvölt, rohamot indít és kövekkel dobálja a határvédelmet ellátó rendőröket”.

Komolyan gondolja, hogy egy terrorista elítélése miatt eljárást indít egy a saját határait és polgárainak biztonságát védő országgal szemben?

„Szégyen, hogy Ön arra költi a tagállamok, köztük Magyarország adófizető polgáraitól származó befizetéseket, hogy terroristákat bátorít szuverén országok határának megsértésére és rendőrök megtámadására" – zárta válaszlevelét Szijjártó Péter.