Dobrev: Attól félek, Orbán kifelé tart az EU-ból

2019.05.02. 10:29

Szokatlan helyzet, hogy a DK EP-listáját a volt kormányfő, pártelnök felesége vezeti, de Dobrev Klára szerint szerepvállalásához nem ez, hanem a párt tagjaitól sorra érkező kérések vezettek.

A Magyar Narancsnak adott interjúban Gyurcsány Ferenc felesége még egy politikai támadási felületet kínáló családi kapcsolatról beszélt: Apró Antal 1945-1989 között volt parlamenti képviselő, Rákosi-érában miniszter volt, majd fontos szerepet játszott Kádár János idején is.

„Nem tudok mit kezdeni azzal, ha valaki a nagyapám alapján ítél meg. Javaslom, hogy ítéljenek meg az alapján, amit mondok és teszek” – mondta Dobrev, aki szerint a Fidesz által szitokszóvá tett Európai Egyesült Államok az, ami mellett Magyarországnak ki kell állnia, és amit paradox módon Orbán Viktor az ezt ellenző megnyilvánulásaival valójában csak erősít.

  • A május 26-i választás a Fidesz és az EU-párti ellenzék között húzódik.
  • Az ellenzéki pártok külön indulnak, de nem konkurensei egymásnak.
  • A DK közvetlen célja a 2014-es 9,7 százalékos eredményt megugrani.

Az erősebb EU Orbán leghatásosabb ellenszere. Dobrev ezért beszél az európai minimálbér, az európai nyugdíj és az európai ügyészség megteremtéséről. Előbbiek megakadályozzák, hogy a mindenkori kormány gazdaságilag zsarolhassa szavazóit, utóbbi pedig garanciája a felelősségrevonásnak, ha a hazai hatóságok különböző érdekekből mégsem látnák el feladatukat. Dobrev erről beszélt Május 1-jén is.

Ám az Európai Egyesült Államokhoz – amely a Fidesz állításaival ellentétben nem veszi el senki nemzeti identitását – meg kell erősíteni az Európai Parlamentet és átláthatóvá tenni a kormányfőket tömörítő Európai Tanács munkáját. Hosszabb távon európai kormányra volna szükség, Dobrev szerint felépítésének modelljét a német szövetségi és a tartományi kormányok viszonya adhatná.

Orbán kifelé tart az EU-ból

A Sergentini-jelentés tartalmával egyetért, de azt nem támogatná, hogy a 7-es cikkely alapján felfüggeszzék Magyarország szavazati jogát. Ezt „azért tartanám drámának, mert gyakorlatilag az EU-ból való kizárásunkat jelentené. Attól félek, Orbán errefelé halad.”

A DK szerint az Orbán-rendszer megdöntése az EP-választással kezdődik. A végső szót természetesen a magyarországi parlamenti választáson mondják ki a választópolgárok, de

ha a Fideszt „pofon érné az EP-választáson, az nagyban erősítené az önkormányzati választásokra készülő magyar ellenzéket és a kormánnyal szemben álló választókat.”