Egyoldalú kampányolásért kaszálták el a józsefvárosi újságot egy Kocsis Máté-interjú miatt

2019.05.02. 19:44 Módosítva: 2019.05.02. 19:47

A VIII. kerületi önkormányzat ingyenes Józsefváros című lapjában csak a Fidesz álláspontja jelent meg, a lap ezzel megsértette a választási eljárásról szóló törvénynek a jelöltek esélyegyenlőségére vonatkozó alapelvét, állapította meg a Fővárosi Választási Bizottság. Az újság következő lapszámában közzé kell tenni a határozatot, de a döntés ellen még fellebbezhet az önkormányzat.

Az újság ellen az MSZP tett bejelentést, miután a Józsefváros április 17-i számában megjelent egy közlemény Kocsis Mátétól, a kerület fideszes  országgyűlési képviselőjétől, a kerület korábbi polgármesterétől. A "Kocsis Máté: Európa jövőt választ magának” című cikkben a politikus az Orbán Viktor hétpontos programjának támogatására meghirdetett aláírásgyűjtésről ír. Kocsis ismerteti a hét pontot, majd azt írja: „a választás tétje, hogy az uniónak bevándorlásellenes vagy bevándorláspárti vezetői lesznek.”

Az újság következő, április 29-i számában nem szerepelt az európai parlamenti képviselők választásával kapcsolatos cikk. Sem az április 17-én, sem az április 29-én megjelent számban nem kapott teret más párt közleménye, nyilatkozata vagy álláspontja. Az MSZP szerint a két lapszám teljes tartalmát tekintve "megbontotta a jelölő szervezetek közötti verseny egyensúlyát", sérült az esélyegyenlőség alapelve.

A párt szerint Kocsis Máté nyilatkozata egyértelműen alkalmas volt a választók akaratának befolyásolására. A közlemény ugyanis nem tekinthető a képviselőnek a választókerületet érintő helyi ügyekről, vagy a munkájáról szóló tájékoztatásnak.  

Az öt fős Fővárosi Választási Bizottság egyhangú szavazással adott helyt az MSZP kifogásának, de bírság kiszabását nem tartotta indokoltnak.