Arnold, Levente
17 °C
32 °C

Az LMP- és Jobbik-szavazók örülnek a budapesti összefogásnak, amiből kimaradtak

D KOM20190412008
2019.05.02. 07:01
Az ellenzéki szavazók nagyon is díjazzák azt, ha a pártjaik összefognak a Fidesz ellen. A Závecz Research kutatás szerint még a budapesti együttműködésből kimaradó LMP-s és jobbikos szavazók is lelkesek.

Gyöngyösi Márton Jobbik-frakcióvezető és Puzsér Róbert főpolgármester-jelölt a Jobbik majálisán felváltva szidta a közvélemény-kutatókat, amelyek szerintük torzítanak, „pénzért hazudnak”. Csak sejthető, hogy a Závecz Research friss adatsorát hová sorolják majd, de feltehetően nem fognak örülni:

eszerint ugyanis a Jobbik és az LMP szavazói nagyon mást gondolnak a budapesti összefogásról, mint a pártVezetőik és Puzsér Róbert.

Április elején jelentette be az MSZP, a DK, a Momentum és a Párbeszéd, hogy közös polgármesterjelöltekben állapodtak meg Budapesten, és mindenhol egy jelöltet indítanak a Fidesz ellen. Az LMP ugyan részt vett a tárgyalásokon, de nem állapodott meg a többiekkel, a Jobbik részvételének szükségességéről nincs konszenzus.

A megegyezés bejelentése után nem sokkal közös közleményt adott ki a Jobbik és az LMP, illetve a Sétáló Budapest kampányfőnöke (Puzsér Róbertet ők jelölik főpolgármesternek). Eszerint „ez a megállapodás nem a változást és nem az ellenzéki győzelmet szolgálja, hanem a parkolási maffiát és a korrupt szocialista világ túlélését” – írták. Majd azóta is folyamatosan támadták a megállapodást.

A Závecz Research április 15-25 között készített telefonos kutatást 1000 fős országos mintán, hogy megtudja a választók véleményét is a (fél)összefogásról.

Az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Momentum megállapodást kötöttek Budapesten, ennek értelmében minden kerületben csak egy, közösen támogatott polgármester-jelöltet állítanak a fideszes jelölt ellen. Ön ezzel egyetért?

– szólt a kérdés. Az Index által elkért adatsor szerint az ellenzéki pártok szavazói jellemzően díjazzák ezt a megegyezést. A következő arányban értenek egyet az adott párt szavazói:

  • MSZP: 84%
  • DK: 96%
  • Momentum: 91%
  • Jobbik 67%
  • LMP: 94%
  • Bizonytalan: 58%
  • Összes ellenzéki szavazó: 71%

Megjegyezendő, hogy a többi válaszadó sem feltétlenül ellenzi a megállapodást: a bizonytalanok 24, az összes ellenzéki szavazó mindössze 17 százaléka fejezte ki egyet nem értését (a többiek nem tudom-mal válaszoltak). 

Az MSZP-sek és DK-sok álláspontja nem meglepő, ezek a pártok régóta szorgalmazzák az összefogást. Bár a Momentum felől érkeztek olyan hangok, hogy belső megosztottság van azzal kapcsolatban, helyes lépés volt-e összefogni, a szavazóik többsége támogatja az összefogást.

Érdekesebb az LMP és a Jobbik esete, amely pártok ugyebár támadják a megállapodást. A jobbikos szavazók kétharmada ezek szerint örül az összefogásnak, az LMP-sek pedig még inkább összefogáspártiak. Vagyis a jelek szerint e pártok vezetése szembekerült a választói akarattal.

Talán még fontosabb, hogy mit gondolnak azok, akik a legtöbben vannak: azok, akik nem választottak pártot. Noha a bizonytalanok megosztottabbak (ez általános jelenség), még az ő körükben is több, mint kétszer annyian támogatják a megállapodást, mint amennyien ellenzik (58% támogatja, 24% ellenzi). 

A fideszes szavazók véleménye azért nem szerepel az adatsorban, mert ebben az esetben az ő véleményük kevésbé releváns.

(Borítókép: Jakab Péter a Jobbik országgyűlési képviselője EP-képviselőjelöltje (b) és Dudás Róbert Mátraballa polgármestere jobbikos EP-képviselőjelölt A közelgő EP-választás és annak tétje címmel sajtótájékoztatót tart Egerben 2019. április 12-én. Fotó: Komka Péter / MTI)