Besokallt Kövér László politikai elvárásaitól a bírói egyesület

2019.05.03. 07:04

Tiltakozó közleményt adott ki a legnagyobb bírákat tömörítő érdekvédelmi szervezet, a Magyar Bírói Egyesület, miután Kövér László, az Országgyűlés fideszes elnöke a múlt héten a magyar bírák függetlenségét garantáló törvény 150. születésnapján beszélt, szúrta ki a 444.hu. A portál felidézte, Kövér az országgyűlés felső házában összegyűlt főbírák, vezető ügyészek, ügyvédek és jogtudósok előtt beszélt más mellett arról, hogy

„150 esztendővel ezelőtt az volt a kérdés, hogy a magyar állam akarja-e biztosítani a bírák függetlenségét. A jövőre nézve a kérdés az, hogy a magyar bírák a maguk részéről akarják-e biztosítani az állam függetlenségét. (...) Önök, tehát a bírák mindig csak annyira lehetnek függetlenek, amennyire a magyar állam is az (...) korunk jogászainak és politikusaink változatlanul maguknak kell eldönteniük, hogy milyen értékek védelmére kelnek, kinek az oldalára állnak: az államot védők és építők, vagy az államot támadók és rombolók oldalára.”

A házelnök szerint egyébként az európai államok függetlenségét valamiféle természettagadó liberális erő fenyegeti agresszíven, ami az emberi jogok álcája mögött az európai erőforrások felett akarja átvenni az irányítást, ezért is különösen aktuális, hogy a bírák védjék meg az államot. (A teljes beszéd itt hallgatható meg.)

Kövér beszédét a magyar bírói függetlenség évfordulóját ünneplő jogászok ugyan megtapsolták, de mint kiderült a bírói karban nem aratott osztatlan sikert. Most a Magyar Bírói Egyesület azt írta:

„a Parlament épületébe ünnepelni jöttünk, de csalódnunk kellett.”

Szerintük az elhangzott beszédek „nem ünneplik a bírói ethoszt, a bírói függetlenséget, hanem épp ellenkező hatást váltanak ki.” A bírák azt úgy fogalmaztak, hogy

„semmilyen ideológiai színezetű támadást, semmilyen burkolt vagy nyílt befolyásolást, de az ilyen tartalmú gondolatokat sem fogadhatjuk el. Ezt minden bírónak határozottan és egyértelműen vissza kell utasítania.”

A MABIE szerint Kövér László

„az ünnep apropóján így nem épített, nem méltatott, hanem megfogalmazta a bírói karral szemben támasztott mai politikai elvárást, figyelmen kívül hagyva ősapáink üzenetét.”

A szakmai érdekvédelmi szervezet Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnökének beszédét is kritizálta, aki szerintük megosztó beszédet mondott, amikor szembehelyezte az idősebb bírákat a fiatalabbakkal.