Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Megkezdődik a kézifegyverek sorozatgyártása Kiskunfélegyházán

2019.05.03. 05:33

Az összeszerelés után hamarosan megkezdődik a kézifegyverek sorozatgyártása Kiskunfélegyházán. Pisztoly, géppisztoly, gépkarabély és mesterlövő-, illetve speciális fegyverek is készülnek majd a gyárban, mondta az InfoRádiónak a honvédelmi miniszter.

Benkő Tibor szerint a magyar hadiipar úgy lehet működőképes, ha minden szervezet, amelyik fegyverrel lát el feladatot, magyar gyártmányokat használ.

A katonákon kívül a rendőrség, a büntetés-végrehajtás és a NAV is a Kiskunfélegyházán gyártott fegyvereket fogja megvásárolni. Mi így kalkuláltunk

– mondta a honvédelmi tárcavezető. Benkő ugyanakkor arról is beszélt: ha a magyar fegyvergyár két műszakban termel, akkor a hazai igények négy évre stabil megrendeléseket biztosítanak. Ez azonban kevés, hiszen nem csupán négy-öt évre hozzák létre a fegyvergyártó kapacitást, ezért az exportlehetőségeket is ki kell majd használni.

A nemzetközi kereslet alakulását látva ki lehet jelenteni, hogy lesz kereslet a világban a Magyarországon gyártott kiváló és modern fegyverekre, állította Benkő Tibor.

Korábban írtunk arról, hogy a kormány már évek óta tervezi a magyar fegyvergyártás beindítását, a HM Arzenál gyárában már jelenleg is folyik cseh licenc alapján fegyverek összeszerelése, és a tervek szerint 2019 januárjától már a teljes gyártási folyamatnak Magyarországra kellett volna kerülnie.

Benkő arról is beszélt, már 2020–21 környékén lehet eredményük a közép-hatótávolságú rakétavédelmi rendszer beszerzését szolgáló tárgyalásoknak.