Egyszázalékos EP-eredmény esetén Toroczkai átgondolja, szükség van-e a Mi Hazánkra

2019.05.03. 09:48

Az EP-választáson fog kiderülni, hogy van-e létjogosultsága a Mi Hazánknak, mondta Toroczkai László a Magyar Hangnak. A tömörülést vezető ásotthalmi polgármester az első helyezett ugyanis a Mi Hazánk európai parlamenti (EP-) listáján, és fel is venné a mandátumot az uniós parlamentben, ha erre lehetősége lenne.

Toroczkai a többi között erről is beszélt a lapnak, kijelentve, "ha kijutunk, az óriási lökést adna a pártunknak, hiszen mi alapvetően már2022-re készülünk". Az EP-választás tehát vízválasztó lesz a radikális tömörülés számára, noha "a csoda első részét végrehajtottuk, nulla forinttal elindultunk a semmibe, és nagyon szép történet lett." A vízválasztó megmérettetést persze Toroczkai nem az ötszázalékos EP-küszöb elérésében méri:

Ha bekerülünk, az óriási lökést adna a pártnak, de nem lehetünk elégedetlenek a 4 százalékkal sem. Arra céloztam, ha mondjuk 1 százalékot kapunk, akkor átgondolom a folytatást.

Kudarc esetén Toroczkai az ásotthalmi polgármesteri székért újrázik majd, noha szerinte ez nem a "nincs ló, jó a szamár is" esete. Érdekes módon arra a kérdésre, miként indulnak a fővárosban, szintén igen határozottan állítja: "eldöntött tény, hogy indulunk és saját főpolgármester-jelöltet állítunk." Hogy kit kértek fel, egyelőre nem árulta el, szerinte jelöltjük még fontolgatja az indulást. Ezzel szemben a Mi Hazánké, úgy tűnik mégsem az EP-választás nyomán mérlegelendő kérdés.

Toroczkai beszélt a programjukról, mely alapján még Magyarország kilépése az Európai Unióból is napirendre kerülhetne. Nem adott ugyanakkor választ arra, hogy egy ilyen népszavazás esetén a kilépés, vagy a maradás mellett kampányolna a Mi Hazánk. A tömörülés egy radikálisan megreformált EU-t szorgalmaz és kiemelte a "keleti bővítés" folytatását is-

Ha ez nem megy, akkor szuverén államoknak kell felépíteni egy nemzeti együttműködést.

Toroczkai azt is állítja, néhány tízmilliójuk van a kampányra, ha pedig valaki szerint ez a pénz a Fidesztől van, akkor tegyen feljelentést.