A Debreceni Egyetem feldühítette a tajvani külügyminisztériumot egy ételvásárral

2019.05.04. 23:11

Diplomáciai botrány lett a Debreceni Egyetem egy intézkedéséből: a tajvani Külügyminisztérium hivatalos tiltakozását fejezte ki, amiért az egyetem  a kínai nagykövetség nyomásgyakorlásának hatására nem engedte, hogy tajvani diákjai Tajvan vagy az ország hivatalos neve, Kínai Köztársaság név alatt vegyenek részt az International Food Day (Nemzetközi Ételnap) nevű egyetemi rendezvényen.

Az ügy megértéséhez a következő dolgokat nem árt tudni:

A tajvani média által közzétett hírben - amelyet a 444.hu vett észre - az szerepel, a Debreceni Egyetem az esemény kezdete előtt mindössze pár órával tiltotta meg a tajvani diákoknak az ország neve alatt való szereplést.

Minderről a hallgatók tájékoztatták Tajvan magyarországi képviseletét, ők pedig jelezték aggályaikat a magyar országgyűlés "Tajvan-barát tagjai" felé, valamint az egyetem irányába is. Ennek eredményeképpen a külügyminisztérium tájékoztatása szerint a hallgatók végül "Tajvani ételek" felirat alatt vehettek részt az eseményen.

A tajvani minisztérium közölte: mindez "megsértette az emberek érzéseit a Tajvani tengerszoros mindkét partján", valamint felhívta a figyelmet "a kínai kormány arroganciájára és humanizmusának hiányára". A tajvani külképviselet emellett felszólította a magyar kormányt, hogy tartsa tiszteletben és védje meg a tajvani diákok jogait és érdekeit, így gondoskodjon arról is, hogy ne nehezedjen rájuk politikai nyomás.

A tajvani Külügyminisztérium azt is közölte, a magyar kormánynak tartózkodnia kellene attól, hogy diszkriminálja a tajvani diákokat.