Szinkronizált film, József Attila és Mándy Iván is van a magyarérettségin

DEBRE20190506003
2019.05.06. 08:01 Módosítva: 2019.05.06. 13:41

A játékokról, játékkutatásról szóló szöveget kaptak a diákok a középszintű írásbeli magyarérettségi első részében. Ezzel kapcsolatos szövegértési kérdéseket kellett megválaszolniuk, értesült az Eduline.hu. A diákoknak ezután egy rövid, 120-200 szavas fogalmazást kellett írniuk egy nem irodalmi témáról. Két feladat közül választhattak:  vagy a szinkronizált filmekről írhattak érvelést, vagy egy hivatalos levelet kellett megfogalmazniuk egy régészeti leletről. Mindkettőhöz kapnak támpontokat. 

A vizsga második részében a diákoknak 150 percük van egy hosszabb esszé megírására. Itt egy Mándy Iván-novella elemzése vagy egy József Attila- és egy Radnóti Miklós-költemény összehasonlító elemzése közül választhatnak.

Reggel nyolckor 1158 iskolában kezdődtek el az érettségik. Pénteken már a nemzetiségi nyelvekből megtartották az első vizsgákat, de a legtöbb végzős most oldja meg az első írásbelijét. 

A középszintű és az emelt szintű magyar írásbeli vizsga is 4 órás. Az emelt szintű vizsga nehezebb, ezt azok teszik le, akik egyetemre felvételiznek. A középszintű magyar írásbeli két részből áll. Az első 90 perces részben a diákok kapnak egy hosszabb szöveget, és ezzel kapcsolatos szövegértési kérdéseket kell megválaszolniuk, majd írniuk kell egy 120-200 szavas, rövidebb érvelést vagy fogalmazást egy gyakorlati (nem irodalmi) kérdésről.

A feladatlapokat ezután beszedik. A diákok ekkor kapják meg az esszé megírásához szükséges feladatokat. Két lehetőség közül választhatnak: egy művet kell értelmezni, vagy összehasonlító elemzést kell írniuk több irodalmi szövegről. 

Az emelt szintű magyar írásbelin a diákok egyetlen feladatlapot kapnak, az időt maguk oszthatják be. A középszintű vizsgához képest itt a feladatok között nagyobb hangsúllyal szerepel az irodalom, és vannak nyelvi-irodalmi műveltségi kérdések is. 

A most vizsgázók közül 71 400 a végzős középiskolás, rajtuk kívül még 39 700-an tesznek majd legalább egy tárgyból valamilyen típusú vizsgát (például sok tizedikes vagy tizenegyedikes diák már ilyenkor letesz egy idegen nyelvi érettségit). Hétfőn magyarból középszinten 70 412-en, emelt szinten 1608-an vizsgáznak.

Minden diáknak öt tárgyból kell érettségiznie: magyarból, matematikából, történelemből, egy élő idegen nyelvből vagy latinból, és ezek mellé még legalább egy tárgyat kell választani. Kedden matematikából, szerdán történelemből, csütörtökön angolból, pénteken németből tartanak írásbeli vizsgákat.

Kedden és szerdán kora délután tanárok az Indexen élő videóban ismertetik a középszintű matematika- és a középszintű történelemérettségi megoldásait.

Az írásbeliket május 3–24. között, az emelt szintű szóbeliket június 5–13. között, a középszintű szóbeliket pedig június 17. és 28. között tartják. 

(Borítókép:  Diákok a középszintű magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsgán a Debreceni Ady Endre Gimnáziumban 2019. május 6-án. - fotó:  Czeglédi Zsolt / MTI)