A Jobbik után a Fidesz is küldött öt megfigyelőt a Nemzeti Választási Irodába

2019.05.07. 19:09

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) tevékenységét nyomon követő újabb öt megfigyelőt vett nyilvántartásba keddi ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), valamennyiüket a Fidesz-KDNP delegálta. Az NVB a múlt héten már nyilvántartásba vett öt megfigyelőt, őket a Jobbik jelentette be - írta az MTI. 

A megfigyelők egyebek mellett személyesen figyelhetik majd a levélszavazatok feldolgozását. A választási eljárási törvény szerint az EP-választáson listát állító jelölőszervezetek legfeljebb öt ilyen megfigyelőt bízhatnak meg; feladatuk egyebek mellett a szavazatszámlálás törvényességének ellenőrzése.

Megfigyelőket az NVB-nél május 16-áig lehet bejelenteni. A nyilvántartásba vett megfigyelő jelen lehet az iroda munkájánál, de nem befolyásolhatja és nem zavarhatja. Az NVB ülésén az EP-választásra nyilvántartásba vették az első külképviseleti megfigyelőket is, mindannyiukat a Fidesz-KDNP jelentette be.

A választási eljárási törvény szerint a listát állító pártok külképviseletenként két-két megfigyelőt bízhatnak meg. A közös jelöltet állító jelölőszervezetek együttesen jogosultak két megfigyelő megbízására. Külképviseleti megfigyelő csak választójoggal rendelkező magyar állampolgár lehet. Külképviseleti megfigyelőt az NVB-nél ugyancsak május 16-áig lehet bejelenteni.

A 2014-es EP-választásra egyetlen külképviseleti megfigyelőt sem jelentettek be.

A megfigyelők figyelemmel kísérhetik a külképviseleti választási iroda munkáját, valamint a szavazás menetét. A szavazás befejezéséről kiállított jegyzőkönyvben rögzíthetik észrevételeiket, és kifogást nyújthatnak be. A választópolgárok az EP-választáson 95 ország 134 külképviseletén adhatják le voksukat, tehát ennyi külképviseletre jelenthetnek be megfigyelőt a pártok.