Migránsozós kampányeseményen szólal fel a szegedi egyetem oktatók politizálása ellen beszélő rektora

2019.05.07. 13:42

Háború Európáért címmel menekültellenes konferenciát szervez a kormányközeli szegedma.hu május 11-ére. Az eseményen felszólal többek között Bayer Zsolt publicista, Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, Nógrádi György, a kormány kedvenc biztonságpolitikai szakértője, az Orbán Viktorról és Felcsútról készült interjúját letiltó szegedi püspök, Kiss-Rigó László, és végezetül a szegedi egyetem rektora, Rovó László is, szúrta ki a 444.hu.

A Szegedi Tudományegyetem rektorává kinevezett Rovó László Róbert egyetemi tanár
A Szegedi Tudományegyetem rektorává kinevezett Rovó László Róbert egyetemi tanár
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A rektor felszólalása már csak azért is furcsa, mert az elmúlt időszakban eléggé izzott a Szegedi Egyetem körül a levegő.

Januárban Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár és Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese egy kerekasztal-beszélgetésen állítólag arról beszéltek, hogyan  kellene nemzetivé tenni az egyetemet , és miért látnák jónak, ha új városvezetése lenne Szegednek, és az nem Botka lenne. Ezt Zakar később egy Facebook-posztban  cáfolta : azt mondta, ő nem beszélt az egyetem nemzetivé alakításáról. A Szegedi Tudományegyetem oktatói ezután aláírásgyűjtést szerveztek és etikai szankciókat kértek a rektorhelyettes ellen. Hetvenkét egyetemi professzor, tanszékvezető egyetemi tanár, tanszékvezető egyetemi docens, professor emeritus és professor emerita írta alá a petíciót, amiben azt írják,

ZAKARNAK AZ EGYETEM FELSŐ VEZETŐJEKÉNT NINCS JOGA AZ INTÉZMÉNY NEVÉBEN NAPI POLITIKAI ÜGYEKET – EBBEN AZ ESETBEN AZ ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁST – BEFOLYÁSOLÓ MÓDON ÁLLÁST FOGLALNI.

Márciusban aztán az egyetem egyik professzora, a szegedi Fideszben politizáló Pál József véleménycikket írt a Magyar Nemzetbe, amiben azt írta, az egyetemi oktatók ne politizáljanak.

Ráadásul maga Rovó László is kiadott egy közleményt, amiben a 444 szerint leszögezte, hogy az egyetem oktatói és kutatói

tartózkodjanak a politikai megnyilvánulásoktól. Ahogyan eddig, úgy a jövőben sem engedjük, hogy a Szegedi Egyetemet bárki pártpolitizálásra használja fel.

A májusi konferencián pedig Rovó is felszólal.

Szeged az egyik utolsó, ellenzéki nagyváros, amit Botka László vezet, a Fidesz viszont nagyon szeretné visszavenni tőle az irányítást, ennek egyik eszköze a Szegedma. A Botka elleni támadásokról itt olvashat bővebben >>>.